Američki Vrhovni sud odlučio je da je predsjednička izvršna odredba kojom se zabranjuje ulaz u zemlju osobama iz šest terorizmom pogođenih zemalja, u skladu sa saveznim zakonom koji predsjedniku daje takve ovlasti, što je činjenica koju su mnogi niži sudovi ignorirali.

Prvotna odredba, potpisana 27. siječnja ove godine, o „Zaštiti nacije od ulaska stranih terorista u Sjedinjene Američke Države“, suspendira na razdoblje od 90 dana izdavanje viza za ulazak u zemlju iz sedam zemalja za koje je čak i prethodna administracija tvrdila da predstavljaju zabrinutost zbog povijesti terorističkih aktivnosti.

[do_widget id=text-53]

Odluke nižih sudova ignorirale su slovo zakona i pokušale obustaviti primjenu izvršne odredbe, što je u suprotnosti s američkim zakonima, te očito politički motivirano.

Ova odluka Vrhovnog suda znači da će posljednja verzija odredbe stupiti na snagu i početi se primjenjivati na osobe iz Čada, Irana, Libije, Somalije, Sirije i Jemena. Odredba uključuje i osobe iz Sjeverne Koreje i pojedine vladine dužnosnike iz Venecuele, no niži sudovi taj dio odredbe nisu osporavali.