Deseci milijardi dolara američkog oružja i vozila sada su u rukama talibanske ekstremističke skupine nakon sloma afganistanske vlade i vojske, a na internetu se pojavljuju brojni video zapisi i fotografije na kojima se vidi kako talibanski pripadnici preuzimaju opremu.

Kružile su fotografije pripadnika talibana koji drže američke puške M-4 i M16, bacače granata, opremu za noćno djelovanje. Druge slike i video zapisi prikazuju talibane koji okružuju američke helikoptere Black Hawk i jurišne zrakoplove A-29 Super Tucano.

Neki su analitičari ukazali da talibansko zauzimanje američkog oružja i opreme ima više psihološki, nego praktični utjecaj.

Kad naoružana grupa dođe u ruke naoružanja američke proizvodnje, to je svojevrstan statusni simbol. To je psihološka pobjeda“, rekao je Elias Yousif, zamjenik ravnatelja Centra za međunarodnu politiku.

Yousif je rekao da je razvoj problematičan iz više razloga, a ponajviše zbog toga jer narušava ugled SAD-a i povjerenje u američki angažman bilo gdje u svijetu.

Ured posebnog glavnog inspektora za obnovu Afganistana, kojeg je osnovao Kongres 2008. godine, izjavio je da je oko 83 milijarde dolara potrošeno na razvoj i održavanje afganistanske policije i vojske tijekom dva desetljeća. Između 2003. i 2016. godine Sjedinjene Američke Države prenijele su afganistanskim snagama gotovo 600.000 komada oružja, 76.000 vozila, 163.000 komunikacijskih uređaja, 208 zrakoplova te opremu za nadzor i izviđanje, prema izvješću za 2017. godinu.

Između 2017. i 2019. godine Sjedinjene Američke Države su snagama afganistanske vojske dostavile još  4.702 Humwee vozila, 2.520 bombi, 1.394 bacača granata, 20.040 ručnih bombi i 7.035 strojnica, objavio je Ured glavnog specijalnog inspektora za obnovu Afganistana.

Yousif je rekao da će vjerojatno talibani moći koristiti napredne zrakoplove i naoružanje, ali je naglasio da neće moći dugo držati funkcionalno zrakoplovstvo.

Možda će moći upravljati nekim zrakoplovima ili će kratkoročno upravljati u nekim doista ograničenim kapacitetima, ali bez dugotrajnog održavanja, održavanja, servisiranja, takve stvari ne bi imale adekvatnu funkciju. Afganistancima i Sjedinjenim Državama trebalo je puno vremena da razviju domaće zračne sposobnosti afganistanske vojske, a čak su se i tada oslanjali na Sjedinjene Države da zadrže te zrakoplove na nebu.

Sitno oružje, poput M-16, rekao je, više zabrinjava.

Lako se održavaju, nauče koristiti, laki su za transport. Takvo naoružanje je trajna roba i može se prenijeti, prodati. To smo već vidjeli u zemljama gdje sukob završava i oružje koje tamo ostane nađe svoj put u sve dijelove svijeta.