Srbija neće težiti pridruživanju NATO savezu i zadržat će svoj vojno neutralni status, izjavio je u četvrtak predsjednik Aleksandar Vučić. Iznio je te primjedbe tijekom posebne sjednice parlamenta na kojoj se raspravljalo o pregovorima o Kosovu i planu pomirenja koji je osmislio Zapad.

“Jutros sam slušao gluposti od lažnih patriota da mi vodimo Srbiju ka atlantskim integracijama. Mi ne. Mi ćemo nastaviti da držimo vojnu neutralnost i, za razliku od onih koji su nam uništili vojsku, mi svoju vojsku gradimo”, rekao je Vučić.

Međutim, predsjednik je priznao da je Srbija “okružena zemljama članicama NATO-a”, što otežava ostanak nje kao nesvrstane. Beograd će nastaviti težiti članstvu u EU, što je “od vitalnog značaja” za zemlju, dodao je Vučić.

“Članstvo u EU je od vitalnog interesa za nas. Ne može se funkcionirati bez saveznika”, rekao je. “Nije važno što dobivamo, već ono što ćemo izgubiti.”

Predloženi sporazum između Srbije i Kosova, koji je predstavljen krajem prošle godine, predviđa ubrzanje procesa članstva Srbije u EU u zamjenu za de facto priznanje neovisnosti Kosova od strane Beograda. Srbija bi morala prihvatiti članstvo otcijepljene pokrajine u međunarodnim organizacijama kao što su UN, EU i NATO.

Do sada se Beograd opirao dogovoru, ali Zapad nastavlja vršiti pritisak. Prošlog tjedna Vučić je rekao da sporazum “teško da sadrži nešto zbog čega bismo bili sretni”, žaleći se na nespremnost Zapada da traži kompromis. Istodobno je rekao da bi odbijanje Beograda rezultiralo zaustavljanjem svih integracijskih procesa u EU, ponovnim uvođenjem viznog režima, zaustavljanjem svih novih investicija i povlačenjem svih postojećih.