Vučić: „Svi se spremaju za rat“

Srbijanska vojna industrija povećala je proizvodnju oružja i streljiva kako bi držala korak s naglo rastućom potražnjom potaknutom sukobom u Ukrajini, rekao je u utorak predsjednik Aleksandar Vučić. Posjećujući sajam oružja IDEX u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Vučić je rekao da se svijet sprema za rat.

“Svi trebaju municiju. Svi kupuju sve, sve što možemo napraviti, to se proda”, rekao je Vučić. “Ne znam kako neke od ovih stvari još nisu završile na ratištima Ukrajine.”

Potražnja za stvarima poput raketa za višecjevne bacače ‘Grad’ porasla je za 70 posto, dodao je srbijanski predsjednik, napomenuvši da Beograd želi proširiti dio svoje proizvodnje streljiva.

“Municija se prodaje kao luda”, rekao je Vučić.

Tvrdio je da Rusija koristi 35.000 metaka dnevno, a Ukrajina oko 16.000. Srbija pokušava zadržati barem dio proizvodnje za svoje potrebe, rekao je Vučić.

“Naša vojska i naša država moraju biti na prvom mjestu. Najmanje 30 posto svega što se napravi u Srbiji mora ostati u Srbiji”, rekao je novinarima. “Možemo prodati samo ono što imamo viška. Svi se žele boriti, svi se spremaju za rat.”

Zabrinut za vlastito susjedstvo, Beograd također uvozi što god može, uključujući ponudu za borbene zrakoplove Rafale iz Francuske. Prema Vučićevim riječima, krajem ovog tjedna trebao bi biti potpisan ugovor s Emiratima za bespilotne letjelice kamikaze.