Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da Washington kupuje između jedne četvrtine i jedne trećine srbijanskih proizvoda obrambene industrije koji bi mogli završiti u Ukrajini.

Američki mediji izvijestili su sredinom travnja, pozivajući se na procurjele dokumente Pentagona, da su srbijanske vlasti već poslale oružje Ukrajini i da su spremne isporučiti još. Srbijanski ministar obrane Miloš Vučević je takve objave nazvao neistinitima.

Vučić je 13. travnja rekao da Srbija nije i neće opskrbljivati Ukrajinu oružjem i streljivom, dodavši da Beograd obrambene proizvode izvozi samo ovlaštenim krajnjim korisnicima.

“Proizvodimo streljivo, prodajemo ga kad Španjolska, primjerice, traži. I što ćemo, prodajemo. Može li završiti u Ukrajini? Može. Znamo li da može završiti tamo – mi znamo, ali kakav izbor imamo?” Rekao je Vučić u televizijskom nastupu na srpskoj televiziji TV Prva.

“Trebamo li prekršiti dugogodišnje ugovore s Amerikom, koja kupuje jednu trećinu, jednu četvrtinu municije – o čemu vi pričate, što vi uopće želite, zatvoriti tvornicu?”

Predsjednik je istaknuo kako će srbijanska vojska u sljedeće tri godine kupovati svo oružje i streljivo proizvedeno u Srbiji “kako nam nitko ne bi mogao reći da naše oružje ide tamo (u područje sukoba)”.