SAD je izrazio snažno protivljenje nastojanju izraelske vlade da proširi naselja na okupiranim palestinskim teritorijima, budući da je Tel Aviv raspisao natječaj za 1.300 novih domova, a očekuje se da će dati zeleno svjetlo za još 3.000.

Američki State Department osudio je novi pokušaj Tel Aviva da proširi svoj program naseljavanja, navodeći da taj potez potkopava mirovne napore i čini izglede za postizanje rješenja o dvije države još bezizglednijima.

Duboko smo zabrinuti zbog plana izraelske vlade da sutra, u srijedu, pokrene gradnju tisuća stambenih jedinica, mnoga od njih duboko na Zapadnoj obali“, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price na konferenciji za novinare u utorak.

Oštro se protivimo širenju naselja, što je u potpunosti u suprotnosti s nastojanjima da se smanje napetosti i osigura zatišje, a narušava izglede za rješenje s dvije države.

Washington je osudio aktivnosti izraelskog naseljavanja kada je Tel Aviv pokrenuo novi plan za proširenje svojih ilegalnih naselja na okupiranim palestinskim teritorijima. Vlasti zemlje objavile su u nedjelju natječaj za više od 1.300 novih kuća za izraelske doseljenike.

Također se očekuje da će izraelske vlasti ovog tjedna odobriti izgradnju dodatnih 3.000 kuća. Rasprava o projektu trebala bi se održati u srijedu, prema tjednom rasporedu koji je objavio planski odbor Civilne uprave. Ako plan bude odobren, to će biti prvi put da Izrael daje zeleno svjetlo za nove jedinice naselja tijekom Bidenove administracije, kao i pod novom izraelskom vladom nakon Netanyahua.