Foto: AP Photo / Evan Vucci

Već smo u više navrata pisali o lažnom izvještavanju, pristranosti i izvrtanju istine ljevičarskih medija, od kojih se neki hvale epitetom nepristranih „fact checkera“, dok se u stvarnosti radi o običnim plaćenicima i političkim aktivistima.

Washington Post, jedan od vodećih američkih kulturmarksističkih medija i gorući kritičar predsjednika Trumpa također se često upušta u egzibicije dokazivanja nedokazivog. Tako su odlučili napraviti „fact check“ Trumpove izjave gdje je kazao da su najopasniji gradovi u SAD-u, po pitanju kriminala, svi u rukama Demokrata kao lokalne vlasti.

Oglas:

      

 

Washington Post je tako objavio članak u kojem navodno opovrgava tu Trumpovu tvrdnju, a za „dokaz“ je priložen prikaz grafikona 20 najopasnijih gradova u SAD-u. No, problem je u tome što grafikon upravo potvrđuje Trumpovu tvrdnju, umjesto da ju opovrgava.

Na grafikonu se jasno vidi da od 20 najopasnijih gradova, odnosno gradova s najviše nasilnih zločina, njih čak 17 vode Demokrati, 2 vode nezavisni političari, a samo jedan je u rukama Republikanaca, a to je Jacksonville koji se nalazi na 17. mjestu. Po pitanju broja zločina u odnosu na broj stanovnika, rezultati još više potvrđuju Trumpovu izjavu.

Washington Post, odnosno novinar koji stoji iza tog članka, očito je htio dokazati da „nisu svi“ najopasniji gradovi u rukama Demokrata, nego eto samo njih 85 posto. To je modus operandi takvih medija, što je već viđeno nebrojeno puta, no nažalost po njih građani više nisu toliko glupi da povjeruju svakakvim bljezgarijama i to je za njih problematično.

Naravno, ovaj debakl rezultirao je salvom izrugivanja od strane čitatelja na društvenim mrežama, te je proglašen „najgorim fact checkom ikad“.