Bivši producent i osnivač poznate filmske kompanije Miramax, te vlasnik medijske kuće The Weinstein Company, Harvey Weinstein, u proteklih je mjesec dana bio je višestruka meta optužbi za brojna seksualna zlostavljanja, što je rezultiralo njegovim otpuštanjem s vodećih pozicija u filmskoj produkciji, te izbacivanjem iz organizacije Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

Međutim, malo je poznato o tome što je Weinstein, inače židovskog porijekla, činio u pogledu optužbi, izuzev njihovog negiranja. Naime, prema pisanju lista New Yorker, Weinstein je unajmio „vojsku špijuna“ kako bi pokušao ušutkati glumice i novinare koji su iznosili optužbe u medije.

Prema New Yorkeru, Weinstein je tako unajmio privatne sigurnosne agencije Black Cube i Kroll, koje vode bivši operativci izraelske tajne službe Mossad, a koji su dobili zadatak pronaći kompromitirajuće detalje o osobnim životima, posebice iz domene seksualnog života, desetaka žena i novinara koji su pisali i svjedočili o njegovim seksualnim zlostavljanjima.

Tvrtka Black Cube opetovano je pokušavala doći do informacija o glumici Rose McGowan, koja je Weinsteina optužila za silovanje. Black Cube za sebe navodi kako ju sačinjava „odabrana skupina veterana iz elitne izraelske obavještajne službe.

Ženska operativna djelatnica Black Cubea pod lažnim imenom „Diana Filip“, lažno se predstavljala kao zamjenica šefa privatne investicijske tvrtke u londonskoj tvrtki Reuben Capital Partner. Pod takvom krinkom, nekoliko puta stupila je u kontakt sa McGowan, navodno tražeći prijateljstvo. Tijekom njihovih sastanaka, „Filip“ je snimala njihove razgovore.

Knjiga autorice Rose McGowan | Izvor: Amazon

Ben Wallace, novinar iz New Yorka koji je pisao i izvještavao o navodima o seksualnom zlostavljanju u vezi Weinsteina, također je izjavio kako se ista žena sastala dva puta s njim tijekom jeseni. Tada se predstavila samo kao „Anna“ i tvrdila je da također ima navode protiv Weinsteina. Wallace je primijetio da Anna govori s njemačkim naglaskom, dok je broj njenog mobitela spadao u Britaniju.

Pokazalo se da su „Anna“ i „Diana Filip“ zapravo djelo bivšeg službenika IDF-a koji je zaposlenik Black Cubea, što je došlo iz tri izvora. Kada su McGowan pokazali fotografiju operativke, reagirala je u nevjerici.

Spomenute sigurnosne agencije koje je unajmio Weinstein, također su iskopale informacije o desetak ljudi, uključujući privatne stvari, a posebice seksualnu povijest. Izvještaj o McGowan posebno je uključivalo dio pod naslovom „Bivši ljubavnici.

Zanimljivo je i da su Weinsteinovi odvjetnici zapravo vodili čitavu „istragu.“ Jedan od njih je i David Boies, odvjetnik koji je zastupao Al Gorea tijekom njegove predsjedničke kampanje 2000.

Agenti su također morali prikupiti „sadržaj knjige koja se trenutno piše, a koja uključuje štetne negativne informacije o klijentu.

Čitav skandal izbio je 5. listopada, kada je New York Times objavio članak spomenutoj knjizi o Weinsteinu i njegovim navodnim seksualnim perverzijama. Pritom se ispostavilo da je Weinstein godinama plaćao svojim žrtvama za šutnju. Knjiga nosi naslov „Brave,“ a njena autorica je upravo McGowan.

Weinstein je trenutno predmet istraga policije u Los Angelesu, New Yorku i Londonu.