WHO odbija ideju „covid putovnica“ jer smatra da cjepiva ne zaustavljaju prijenos virusa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na sastanku svog Odbora za hitne slučajeve odlučno je odbila upotrebu „covid putovnica“ za ponovno otvaranje putovanja, zbog zabrinutosti da samo cijepljenje neće spriječiti prijenos virusa.

Ponavljajući svoje prethodno izneseno stajalište u ponedjeljak, WHO-ov Odbor za hitne slučajeve rekao je da se protivi korištenju dokaza o cijepljenju kao uvjet međunarodnog putovanja zbog nedostatka dokaza o utjecaju cijepljenja na prijenos koronavirusa.

Izjava WHO-a dolazi usred alarma grupe zbog „trajne nejednakosti u globalnoj distribuciji cjepiva“, pri čemu je međunarodno zdravstveno tijelo reklo da bi „covid putovnice“ samo dodatno promovirale nejednaku slobodu kretanja.

Umjesto toga, WHO je preporučio zemljama da nametnu karantenske mjere za međunarodne putnike i uvedu „koordinirane, vremenski ograničene, rizične i na dokazima utemeljene pristupe zdravstvenim mjerama“.

Zabrinutost zbog „nejednakosti“ koja bi mogla nastati korištenjem „covid putovnica“ izazvale su bogatije države koje su uzimale cjepiva, dok su siromašnije zemlje ostale bez dovoljno doza za učinkovito cijepljenje svog stanovništva.

Iako su priznali kako cjepivo zapravo nije učinkovito, WHO je nastavio promovirati to isto cjepivo zahtijevajući da svjetski čelnici podrže njegovu pravedniju raspodjelu.

Unatoč toj zabrinutosti, WHO je pohvalio napredak svoje međunarodne sheme COVAX, koja planira isporučiti 2 milijarde doza cjepiva Covid globalno do kraja 2021. godine, povrh domaćeg predstavljanja koje vode državne vlade. Projekt je posebno usmjeren na potporu državama s nižim dohotkom koje bi se inače borile da osiguraju doze cijepljenja.