Lokalna pojava kuge u Mongoliji i Kini za sada se smatra ograničenom pojavom koja je pod kontrolom i ne predstavlja veliku opasnost, objavili su iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Bolest koja je u Srednjem vijeku poharala Europu, Bliski istok i dijelove Azije pojavila se u Mongoliji, te se vjeruje da se proširila i na Kinu gdje je za sada otkriven samo jedan slučaj.

Pratimo situaciju u Kini, s posebnom pažnjom pratimo zbivanja u suradnji s kineskim i mongolskim vlastima, za sada to ne smatramo velikom opasnošću“, izjavila je glasnogovornica WHO Margaret Harris.

Kuga, poznata još i kao Crna smrt, visoko je zarazna bakterijska bolest koja je desetkovala velike regije u kojima se pojavila, a posljednji put se pandemija ove bolesti pojavila u 19. stoljeću.

Mongolija je registrirala prve oboljele prošli tjedan u regiji Khovd, nakon što su pozitivno testirani na prisustvo bakterije. Navodno su se oboljeli zarazili jedući svisce, glodavce koji su prirodni rezervoar za ovu bakteriju. Kina je detektirala jedan slučaj zaraze uz granicu s Mongolijom.