WHO poručio: „Pustite majmune na miru, oni nisu krivi za boginje“

Foto: Heinz Kluetmeier

Okanite se majmuna i ostavite jadna stvorenja na miru. To je stroga naredba Svjetske zdravstvene organizacije nakon globalne epidemije majmunskih boginja.

Poziv je uslijedio nakon izvješća da su primate u Brazilu otrovali i ubili oni koji su tražili osvetu prema navodnom izvoru zaraze.

Brazilska novinska web stranica G1 izvijestila je u nedjelju da je deset majmuna otrovano u manje od tjedan dana u gradu Sao Jose do Rio Preto, u državi Sao Paulo. Slični incidenti zabilježeni su i u drugim gradovima, javlja AP.

“Ono što ljudi trebaju znati je da se prijenos koji vidimo događa između ljudi”, glasnogovornica WHO-a dr. Margaret Harris rekla je na brifingu za novinare u utorak u sjedištu UN-ove organizacije u Ženevi.

Brazil broji više od 1.700 slučajeva majmunskih boginja, a ministarstvo zdravstva potvrdilo je jedan smrtni slučaj povezan s bolešću 29. srpnja. Žrtva je bio muškarac koji je imao nizak imunitet i komorbiditete, navodi se u izvješću AP-a.

Zaraza se može prenijeti sa životinja na ljude, ali nedavna epidemija povezana je samo s kontaktima s ljudima, rekla je Harris.