WHO poziva na preimenovanje bolesti majmunskih boginja kako bi se izbjegla stigmatizacija

Svjetska zdravstvena organizacija (W.H.O.) traži pomoć u svom nastojanju da preimenuje virus majmunskih boginja i poštedi žrtve od “diskriminirajućih i stigmatizirajućih” utjecaja povezanih s nomenklaturom.

U petak je UN-ova podružnica objavila da uspostavlja otvoreni javni forum za postizanje tog cilja.

WHO je istaknuo da je odluka donesena nakon sastanka Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) sa svojim predstavnicima.

Zajedno će raditi na utvrđivanju najbolje prakse za imenovanje novih ljudskih bolesti kako bi se “izbjeglo vrijeđanje bilo koje kulturne, društvene, nacionalne, regionalne, profesionalne ili etničke skupine i minimizirao svaki negativan utjecaj na trgovinu, putovanja, turizam ili dobrobit životinja.”

Agencija za zdravstvo UN-a priopćila je u međuvremenu da je također preimenovala dvije obitelji ili klaee virusa ključnih boginja, koristeći rimske brojeve umjesto zemljopisnih područja, kako bi se izbjegle negativne konotacije oko naziva.

Brazilska novinska web stranica G1 izvijestila je prošlog tjedna da je deset majmuna otrovano u manje od tjedan dana u gradu Sao Jose do Rio Preto, u državi Sao Paulo. Slični incidenti zabilježeni su i u drugim gradovima.

Novo ime minimiziralo bi “negativne utjecaje na nacije, geografske regije, gospodarstva i ljude, a uzimajući u obzir evoluciju i širenje virusa”.

Umjesto toga, znanstvenici su predložili neutralno ime koje objašnjava evoluciju virusa, a ne naglašava daleku vezu s primatom.

“U kontekstu trenutačne globalne epidemije, kontinuirano spominjanje i nomenklatura ovog virusa kao afričkog nije samo netočna, već je i diskriminirajuća i stigmatizirajuća”, rekli su u zajedničkoj izjavi. “Najočitija manifestacija toga je korištenje fotografija afričkih pacijenata za opisivanje lezija boginja u glavnim medijima na globalnom sjeveru.”