WHO predviđa da bi se ove godine mogla okončati pandemija

Foto: Fabrice Coffrini

Pandemija Covid-19 do kraja ove godine više se neće smatrati globalnom zdravstvenom situacijom, izjavio je u utorak generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Govoreći na Sveučilištu u Michiganu, gdje je dobio medalju Thomas Francis Jr. za svoj doprinos zdravstvu, Tedros je rekao da je “uvjeren da ćemo u nekom trenutku ove godine moći reći da je Covid-19 kao pandemija završio.”

Šef WHO-a napomenuo je da je tjedni broj prijavljenih smrti sada niži nego kad je organizacija prvi put upotrijebila riječ “pandemiju” kako bi opisala izbijanje epidemije prije tri godine 11. ožujka 2020. godine.

Tedros je naglasio da, iako bi pandemija mogla završiti ove godine, važno je zapamtiti da je gotovo sedam milijuna života izgubljeno od virusa i naučilo selekcije iz epidemije. “Ako to ne učinimo, ponavljat ćemo ciklus panike i zanemarivanja koji je desetljećima bio znak globalnog odgovora na epidemije i pandemije”, rekao je.

Zdravstveni dužnosnik istaknuo je tri glavne lekcije iz pandemije Covid-19. Prvo je bila važnost javnog zdravlja. Tedros je pozvao sve zemlje na svim razinama prihoda da ulože u snažan sustav primarne zdravstvene zaštite, koji je mogao otkriti epidemiju u najranijim mogućim fazama.

Druga lekcija, bila je važnost znanosti i opasnosti od politiziranja pitanja poput maski, cjepiva i zaključavanja, što je u konačnici “ometalo odgovor na pandemiju i troškove.”

Također je istaknuo da pitanje kako je pandemija započela ostaje bez odgovora zbog “nedostatka suradnje iz Kine”.

Konačno, generalni direktor rekao je da je treća lekcija važnost suradnje. Tedros je izjavio da je jedna od najvažnijih karakteristika pandemije Coid-19 nedostatak suradnje i koordinacije međunarodne zajednice zbog “uskog nacionalizma”.

U tu svrhu, WHO je predložio takozvani „pandemijski sporazum“ između zemalja da rade u suradnji jedni s drugima kako bi se pripremili i odgovorili na buduće epidemije i pandemije.