WHO preporučio trudnicama da ne primaju Modernino cjepivo protiv koronavirusa, osim u slučaju „velikog rizika od zaraze“

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je nove naputke o primjeni cjepiva protiv koronavirusa tvrtke Moderna. U smjernicama se nalazi i preporuka upućena trudnicama da ne primaju cjepivo, osim ako su izložene „velikom riziku od zaraze.

Za WHO je naputke objavila Strateška savjetodavna skupina stručnjaka (SAGE), pri čemu je trudnicama savjetovano da ne uzimaju Modernino cjepivo ukoliko nisu zdravstvene djelatnice i ako nisu pod osobito velikim rizikom od zaraze.

Iako zbog trdnoće žene mogu imati teže simptome Covid-19, nije preporučeno da trudnice budu cijepljene ovim cjepivom,“ stoji u naputku SAGE-a.

Kate O’Brien, ravnateljica zadužena za cijepljenje pri WHO-u, izjavila je da su potrebna dodatna klinička ispitivanja Moderninog cjepiva prije nego li se počnu koristiti i na trudnicama.

Zanimljivo je da SAGE u smjernicama navodi i da bi se cjepiva trebala provoditi u objektima u kojima su lako dostupna zbrinjavanja osoba s alergijskim reakcijama.

Istovremeno su Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u SAD-u i Nezavisni savjetodavni odbor za prakse cijepljenja izjavili kako navodno nema dovoljno dokaza da su cjepiva Moderne i Pfizera prikladna ili neprikladna za trudnice, jer kažu da niti jedno od tih cjepiva ne sadrži virus te da ne mogu uzrokovati Covid-19. No, ističu da nemaju dovoljno dokaza za donošenje ikakve odluke.