Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priznala je da su same mjere izolacije koje je zagovarala bile ključne za drastičan porast problema mentalnog zdravlja na globalnoj razini.

U izvješću objavljenom u petak, Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da su anksioznost i depresija globalno porasle za nevjerojatnih 25 posto samo u prvoj godini mjera izolacije. Kao rezultat toga, izvješće procjenjuje da više od milijardu ljudi diljem svijeta sada pati od problema s mentalnim zdravljem.

Ograničenja uvedena tijekom pandemije na primjer, imala su značajne posljedice na mentalno zdravlje za mnoge, uključujući stres, tjeskobu ili depresiju proizašle iz društvene izolacije, nepovezanosti i neizvjesnosti u pogledu budućnosti”, W.H.O. izjavio je.

Marksistički šef W.H.O.-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus, koji je došao na vlast te organizacije unatoč tome što nikada nije radio kao liječnik, bio je rani i otvoreni zagovornik mjera izolacije i upozorio je na prerano ukidanje ograničenja, unatoč upozorenjima kritičara implikacija na mentalno zdravlje.