Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je nova epidemija dječje paralize u Sudanu povezana s epidemijom iste bolesti koju je cjepivo uzrokovalo u Čadu. Sve to samo tjedan dana nakon što je UN proglasio iskorjenjivanje te bolesti u Africi, prenosi AP.

WHO je u priopćenju objavio da je dvoje djece u Sudanu, iz mjesta blizu granice s Eritrejom i Etiopijom, ostalo paralizirano u ožujku i travnju. Oba djeteta bila su nedugo prije toga cijepljena protiv dječje paralize.

Iz WHO-a navode da su istrage epidemija pokazale da su slučajevi povezani s epidemijom dječje paralize koju je cjepivo uzrokovalo u Čadu, što je uočeno prošle godine. Epidemija se trenutno širi u Čadu i Kamerunu.

WHO navodi kako je pronašao 11 dodatnih slučajeva u kojima je cjepivo uzrokovalo dječju paralizu u Sudanu te da je virus pronađen i u uzorcima iz okoliša.

Uobičajeno je da postoji mnogo više neprijavljenih slučajeva za svakog potvrđenog pacijenta s dječjom paralizom. Jako zarazna bolest može se brzo proširiti preko kontaminirane vode i najčešće pogađa djecu mlađu od 5 godina.

U rijetkim slučajevima, živi virus poliomijelitisa u oralnom cjepivu može mutirati u oblik koji može izazvati nove epidemije.

Ironično, WHO i njihovi partneri krajem kolovoza objavili su kako je virus dječje paralize iskorijenjen u Africi. Ipak, početkom rujna iz WHO-a dolazi informacija da postoji visoki rizik od širenja ove bolesti.

Zanimljivo je da je WHO sa svojim suradnicima u travnju preporučio privremeno zaustavljanje cijepljenja protiv dječje paralize, priznajući da bi u suprotnom moglo doći do širenja bolesti.

Dio cijepljenja nastavljen je nedavno, ali zdravstveni djelatnici izjavili su da koje sada potrebno cijepiti preko 90 posto djece kako bi izbrisala ova bolest.

Masmediji ne prenose o kojem je točno cjepivu riječ, ali postoje osnovane sumnje da je riječ o jednom od cjepiva čiju je proizvodnju i propagiranje financirao i poticao Bill Gates.