WHO proglasio kraj izvanrednog stanja u vezi majmunskih boginja

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je proglasila službeni kraj izvanrednog stanja protiv majmunskih boginja zbog brzog pada broja slučajeva diljem svijeta. Kriza s majmunskim boginjama trajala je gotovo točno godinu dana.

Glavni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus primijetio je da su majmunske boginje još uvijek prijetnja u dijelovima Afrike kao što su uvijek bile. Strahovi od pandemije počeli su tek nakon tajanstvenog porasta slučajeva u Europi i Sjevernoj Americi u svibnju 2022.

“Međutim, kao i s koronavirusom, to ne znači da je posao gotov. Iako su izvanredne situacije uzrokovane boginjama i koronavirusom prošle, prijetnja od ponovnih valova ostaje za oboje. Oba virusa nastavljaju cirkulirati i oba nastavljaju ubijati”, rekao je Tedros najavljujući kraj izvanrednog stanja u javnom zdravstvu od međunarodnog značaja (PHEIC), kojeg je WHO je proglasio u srpnju 2022. nakon sazivanja hitne komisije za proučavanje neviđenog porasta europskih i američkih infekcija.

Majmunske boginje, neugodna i ponekad unakažavajuća, ali rijetko kobna bolest, prije su bile gotovo nepoznate izvan Afrike, gdje se doista šire kontaktom između majmuna i ljudi.