Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je posebno izvješće ususret konferenciji COP26 o klimatskim promjenama, inzistirajući na tome da nas “sagorijevanje fosilnih goriva ubija”.

U svom izvješću pod naslovom „Zdravstveni argument za klimatske akcije“ WHO naziva klimatske promjene “pojedinačnom najvećom zdravstvenom prijetnjom s kojom se suočava čovječanstvo” i poziva vlade da “djeluju na rješavanju klimatske krize, obnovi biološke raznolikosti i zaštiti zdravlja“.

Iako nitko nije siguran od utjecaja klimatskih promjena na zdravlje, one najviše utječu na one najranjivije“, stoji u izvješću.

Kako bi “spriječio katastrofalne zdravstvene učinke i spriječio milijune smrtnih slučajeva povezanih s klimatskim promjenama“, svijet mora ograničiti porast temperature na 1,5 ° C, navodi se u izvješću, pozivajući se na Međuvladino povjerenstvo za klimatske promjene (IPCC).

Klimatska kriza je pred nama, koju pokreće naša ovisnost o fosilnim gorivima“, piše dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske Zdravstvene Organizacije.