WHO traži od farmaceutskih tvrtki transparentnije podatke o cjepivima s manje preuređivanja, radi jačanja „povjerenja javnosti“

Farmaceutska industrija mora pružiti široku dostupnost kliničkh podataka za nove lijekove i cjepiva, rekli su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Međunarodna koalicija za lijekove (ICMRA).

„Pandemija Covida-19 otkrila je koliko je za povjerenje javnosti važan pristup prema podacima“, priopćile su organizacije u zajedničkom priopćenju u petak.

„ICMRA i WHO pozivaju farmaceutsku industriju da se obveže, u kratkim rokovima, i ne čekajući zakonske promjene, pružiti dobrovoljni neograničeni pristup podacima o rezultatima ispitivanja.“

Organizacije su rekle da bi se trebali objavljivati i pozitivni i negativni podaci kliničkih ispitivanja, bez promjene povjerljivih podataka zbog „prevladavajućeg interesa javnog zdravstva“ za potpunije informacije.

ICMRA i WHO također kažu da će veća transparentnost pomoći u izbjegavanju „pogrešnih regulatornih odluka“, što može utjecati na pacijente koji primaju lijekove.

„Nedostatak javnog pristupa negativnim ispitivanjima identificiran je kao izvor pristranosti, što slabi zaključke sustavnih pregleda i pruža lažni osjećaj sigurnosti u pogledu sigurnosti ili djelotvornosti lijeka“, dodaje se u izjavi.

Komentari su uslijedili samo dan nakon što je WHO podržao odluku američkog predsjednika Joea Bidena ovog tjedna da se privremeno odrekne zaštite patenta a cjepiva protiv koronavirusa.

Potez, koji je naljutio neke kompanije za lijekove, generalni direktor WHO-a i bivši član terorističke organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus opisao je kao „monumentalan trenutak u borbi protiv Covida-19“.

Pristalice planova tvrde da će veća transparentnost farmaceutskih kompanija povećati proizvodnju cjepiva, što će pomoći povećanju protoka cjepiva u zemlje poput Indije koje trenutačno bilježe navodno veliki val Covida-19.

Kritičari prijedloga u međuvremenu su se suprotstavili da odricanje od intelektualnog vlasništva za cjepiva može potrajati godinama i da neće nužno učiniti cjepivo dostupnijim područjima koja ih najviše trebaju ili siromašnijim zemljama.