Svjetska Zdravstvena Organizacija upozorila je da možda iza ugla čeka i veća epidemija od ove aktualne. Šef programa za hitnoće WHO-a Mike Ryan, izjavio je da je „ova pandemija izuzetno jaka, utjecala je sve dijelove naše planete, no to nije nužna ona velika koje se bojimo“.

To je poziv na buđenje. Sada učimo kako stvari učiniti boljima, od znanosti, logistike, obučavanja i upravljana, kako komunicirati na bolji način.

Živimo u izuzetno kompleksnom globalnom društvu, ove prijetnje će se nastaviti. Ako postoji nešto što moramo naučiti iz ove pandemije, to je da moramo djelovati zajedno. Moramo poštivati one koje smo izgubili tako što ćemo svaki dan postajati sve bolji.

Ryan je dodao da unatoč cjepivu, ovaj virus neće nestati.

Vjerojatan scenarij jest da će virus postati još jedan endmski virus koji će i dalje biti prijetnja.

David Heymann, šef strateške i tehničko savjetodavne skupine za infektivne bolesti pri WHO dodao je da se čini da je „sudbina SARS-CoV-2 virusa da postane endemski, poput četiri druga ljudska korona virusa, te da će nastaviti mutirati kako se reproducira u ljudskim stanicama, posebno u područjima veće transmisije“.

Glavna znanstvenica WHO-a Soumya Swaminathan poručila je da izbacivanje cjepiva na tržište ne znači da da nošenje maski i društveno distanciranje mogu nestati.

Ne vjerujem da imamo dokaza da možemo biti sigurni da će ijedno cjepivo u potpunosti spriječiti da ljudi pokupe infekciju i prenesu ju na nekog drugog.

Trebati će sigurno do kraja 2021. godine dok ne počnemo primjećivati određenu razinu imuniteta opće populacije u određenim zemljama“, dodala je Swaminathan.