WHO vjeruje da bi u narednih tri mjeseca 236.000 ljudi u Europi moglo umrijeti od korone

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu izdao je oštro upozorenje na opasnost od povećanja smrtnosti od Covid-19 u sljedećim tjednima usred kontinuiranog skepticizma prema cjepivima.

Dr. Hans Kluge, regionalni direktor WHO-a za Europu, rekao je u ponedjeljak medijima kako je došlo do povećanja od 10% u 14-dnevnim pokazateljima slučajeva u 33 od 53 države članice koje prati.

Napominjući da je “epidemiološka slika” u cijeloj regiji “mješovita”, Kluge je rekao da jedna “pouzdana projekcija” predviđa daljnjih 236.000 smrtnih slučajeva od Covid-19 u Europi do 1. prosinca. Europska regija do sad je zabilježila više od 64 milijuna potvrđenih slučajeva i 1,3 milijuna smrtnih slučajeva od Covida.

Regionalni direktor rekao je da je visoka stopa prijenosa Covid-19 “duboko zabrinjavajuća”, dodajući da je to posebno zabrinjavajuće s obzirom na nisku cijepljenost u prioritetnih populacija u brojnim zemljama. Kluge je upozorio da je došlo do “osobito velikog porasta slučajeva” na Balkanu, Kavkazu i u središnjoj Aziji.