Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) suprotno svojim prijašnjim smjernicama, najednom je promijenila priču oko prvotnih mjera karantene, te je istaknula Švedsku kao novi model bitke protiv pandemije. Istovremeno, Švedska ima enormnu stopu smrtnosti koja se povezuje s virusom.

Mike Ryan, jedan od „vrhunskih stručnjaka“ za hitne situacije, prošle srijede je istaknuo Švedsku kao model prema kojem se mogu „izvući lekcije“, prenosi portal New Europe.

Mislim da postoji percepcija da Švedska nije kontrolirala mjere i da je jednostavno dozvolila da se bolest širi. Ništa se nije dalje od istine“, rekao je Ryan.

Ono što je učinila drugačije jest da se ona u velikoj mjeri oslanjala na svoj odnos prema svom građanstvu i na sposobnost i spremnost svojih građana da provedu samo-distanciranje i samoregulaciju. U tom smislu, oni su provodili javnu politiku kroz to partnerstvo sa stanovništvom“, dodao je.

Švedska je u četvrtak prijavila 2.462 smrtnih slučajeva povezanih s korona virusom. Za usporedbu, Danska ima 443, Norveška 207, a Finska 206 takvih slučajeva.

Više od 2000 akademika poslalo je pismo u ožujku, pozivajući švedsku vladu da preispita izbjegavanje mjera ograničenog kretanja.

Mislim da ako želimo postići novu normu, Švedska predstavlja model ako se želimo vratiti društvu u kojem nemamo mjere karantene“, zaključio je Ryan.

Još u ožujku Ryan je izjavio:

Trenutna opasnost od obustava mjera ograničenja … ako sada ne uvedemo jake mjere javnog zdravlja, kada se ukinu ta ograničenja kretanja i blokade, postoji opasnost da će se bolest ponovno proširiti.

Tom prilikom ovaj „renomirani stručnjak“ dodao je da su se rigorozne mjere ograničenja kretanje koje su uvele Kina, Singapur i Južna Koreja, pokazale kao „model za Europu“.

Istovremeno vrijedi dodati da je WHO medicinskom osoblju uputio smjernice prema kojima se svaka smrt uz sumnju na zaraženost korona virusom može pripisati tom virusu, čak i bez laboratorijske potvrde.