Nakon što je YouTube, na poticaj pro-židovske organizacije Anti Defamation League (ADL), u par dana očistio svoju platformu od svih videa koji ne odgovaraju modernim tekovinama, u problemima su se našli i oni koji nemaju nikakve veze s ideologijama.

U želji da u potpunosti obriše brojne video snimke koje osporavaju holokaust ili veličaju nacionalsocijalizam, YouTube je pojedinim učiteljima povijesti također onemogućio objavljivanje arhivskih snimaka koje sadrže govore Adolfa Hitlera, namijenjene edukaciji, prenosi Sputnik.

Kako je Google-ova platforma za video-hosting objavila ranije ovog tjedna da neće dopustiti učitavanje sadržaja koji veliča „naciste“, također je uklonila materijale s ciljem edukacije budućih generacija o navodnim opasnostima nacionalsocijalizma.

Apsolutno je važno da YouTube što prije poništi štetu uzrokovanu njihovom neselektivnom provedbom. Naširoko je onemogućen pristup važnim materijalima, budući da su mnogi kanali ostali označeni kao promicatelji mržnje iako ne čine ništa takvo“, izjavio je Scott Allsop, jedan od profesora čiji je kanal izbrisan.

YouTube je Allsopu poslao automatsku poruku kako bi objasnio da je njegov kanal uklonjen radi objavljivanja „sadržaja koji promiče mržnju ili nasilje nad pripadnicima zaštićene grupe.

Allsop tvrdi kako je njegov materijal, međutim, uključivao samo stare dokumentarce BBC-a, kratki isječak Josepha Goebbelsa koji govori o propagandi i film o Hitlerovom govoru one noći kad je imenovan za kancelara.

Iako je njegov račun nakon žalbe ponovno vraćen, rekao je medijima da su ga kontaktirali drugi kolege čiji su materijali ili kanali potpali pod nova ograničenja YouTubea.

Potpuno podupirem pojačane napore YouTubea za suzbijanje govora mržnje, ali također smatram da bi ušutkavanje samih ljudi koji žele podučavati o opasnostima moglo biti kontraproduktivno za cilj koji je YouTube namijenio“, kazao je.

Većina obrisanih ili blokiranih korisnika već je niknula na alternativnom servisu BitChute, dok mnogi već neko vrijeme za daljnje javne aktivnosti koriste tolerantnije društvene mreže poput Vkontakte-a i GAB-a.