YouTube u posljednja tri mjeseca izbrisao 58 milijuna videa

Youtube je nekoć glasio za relativno siguran medij, slobodan od ekstremne cenzure, no to se u posljednjih nekoliko godina drastično promijenilo. Samo u posljednja tri mjeseca YouTube pobrisao je 58 milijuna videa, zbog prikazivanja „neprimjerenog sadržaja“.

Dio tog sadržaja zasigurno se odnosi na pornografiju i nasilje, te kršenje autorskih prava, no velik dio odnosi se i na cenzuriranje političkih stavova, što su na svojoj koži osjetili mnogi korisnici konzervativnog uvjerenja.

Glasnogovornica Googlea, koji je vlasnik platforme YouTube, izjavila je da tvrtka radi na usavršavanju novog algoritma koji će još kvalitetnije eliminirati „neprimjereni sadržaj“.

Uvijek smo koristili kombinaciju tehnologije i ljudskih moderatora kako bismo suzbili neprimjereni sadržaj na našoj platformi, a 2017. godine počeli smo primjenjivati naprednu tehnologiju koja automatski obilježava potencijalno neprimjereni sadržaj i šalje ga našim moderatorima na pregled.

Ova kombinacija pametne detekcije putem tehnologije i uvježbanih djelatnika omogućila nam je konzistentno primjenjivati pravila korištenja ubrzanim tempom.