Za subotnji masakr u sinagogi u Pittsburghu, osumnjičen je i uhićen Robert Bowers koji je netom prije napada objavio svoje nakane na društvenoj mreži GAB, zbog čega su se vlasnici mreže već našli na udaru.

Naoružan s dva pištolja te automatskom puškom, pomahnitali 46-godišnji Bowers odlučio je izvesti teroristički napad na sinagogu, pri čemu je ubio 11 osoba. Na njegovom GAB profilu između ostalog je pisalo „Židovi su Sotonina djeca.

Bowersova objava netom prije ulaska u sinagogu. | Izvor: GAB

Iako je ovakav napad sam po sebi stravičan i tragičan, bizarnosti u modernom sustavu nisu moglo izostati. Naime, Bowers je za promociju svojih anti-semitskih stavova koristio društvene mreže poput Twittera i Facebooka, ali na udaru se našla isključivo mreža GAB, prenosi RT.

Prije svega, reagirao je PayPal, koji je pismenim putem izvijestio vlasnike mreže da je njihova platforma prekršila pravila ugovora te da im se na neodređeno vrijeme ukida mogućnost korištenja njihovih usluga.

Naknadno je i reagirala hosting tvrtka Joyent na čijim serverima je platforma smještena, a GAB je na to izgubio pravo navodno zbog kršenja pravila o osluzi. Iz tog razloga GAB će biti isključen s mreže u ponedjeljak te će morati naći novi hosting za daljnji rad, što su voditelji i obećali.

Vlasnici mreže također su se morali javno ispričati zbog činjenice da je Bowers putem njihove platforme iznosio anti-semitske stavove.

Operateri GAB-a dali su FBI-ju sve zatražene podatke o Bowersu prije nego li su ugasili njegov profil na mreži.

GAB je društvena mreža koja je mnogim političkim i društvenim protivnicima trenutnog sistema postala utočište nakon sveopće čistke na Twitteru i Facebooku prije dvije godine. Razlog tome je potpuna sloboda izražavanja svih mišljenja izuzevši poziva na nasilje koji se tretiraju na identičan način kao i na svim drugim mrežama.

Iz ovih razloga na toj platformi su se okupili brojni bivši korisnici Facebooka i Twittera koji su dobili trajne zabrane korištenja tih platformi zbog „govora mržnje“.

Ironično, Twitter i Facebook, na kojima su se i uživo prenosile scene grupnih silovanja i ubojstava, nisu dobili pismo od PayPala niti imaju problema sa hostingom ili medijskim napadima.