Vulkanska erupcija u Indoneziji rezultirala je još jednom tragedijom u kojoj je smrtno stradalo 430 osoba, a ta brojka dodatno bi mogla rasti. Međutim, neki ovu tragediju koriste kao potpuno besmisleni oblik promocije „klimatskih promjena“.

Njemački zastupnik Socijaldemokratske partije (SPD) Karl Lauterbach, napisao je na Twitteru komentar vezan uz ovu tragediju:

Duboko suosjećanje za indonezijski narod, posebno unesrećenim obiteljima. Njemačka bi trebala učiniti više da pomogne u stvaranju sustava za rano uzbunjivanje. Mi smo zajedno s drugim industrijskim nacijama prouzročili klimatske promjene i imamo posebnu odgovornost.

Zanimljivo, ali Njemačka je već s indonezijskim partnerima izradila sustav za rano uzbunjivanje nakon što je 2004. tsunami odnio 230.000 života.

Lauterbach je inače studirao na poznatim njemačkim i američkim sveučilištima te ima čak i doktorat, a radi i kao profesor zdravstvene ekonomije i epidemiologije na Sveučilištu u Kölnu.

Unatoč silnoj razini medicinskog obrazovanja, on je nedavno izjavio kako ispušni plinovi dizelskih motora uzrokuju autizam, ADD (poremećaj deficita pažnje) i da smanjuju kvocijent inteligencije.