41-godišnji muškarac preminuo je od majmunskih boginja u Brazilu, dok je Španjolska također u petak izvijestila o prvom smrtnom slučaju od te bolesti. Ovo su prvi poznati smrtni slučajevi izvan Afrike, gdje su majmunske boginje endemske.

Prema priopćenju brazilskog ministarstva zdravstva, koje su prenijeli lokalni mediji, preminuli pacijent je imao oslabljen imunološki sustav i bolovao je od limfoma, između ostalih bolesti.

“Hospitaliziran je u javnoj bolnici u Belo Horizonteu, a kasnije je prebačen na intenzivnu njegu. Uzrok smrti bio je septički šok, pogoršan majmunskim boginjama”, priopćilo je ministarstvo.

Zdravstvene vlasti države Minas Gerais, gdje je pacijent bio hospitaliziran, rekle su da je on preminuo u četvrtak.

U međuvremenu, u petak navečer španjolsko ministarstvo zdravstva potvrdilo je prvi smrtni slučaj majmunskih boginja u zemlji, čime je obilježen prvi u Europi. U svom posljednjem izvješću, ministarstvo je otkrilo da je od 3.750 pacijenata s majmunskim boginjama u Španjolskoj za koje su podaci dostupni, 120 hospitalizirano (3,2%), a jedan je sada umro. Vlasti nisu dale nikakve dodatne informacije o preminulom.

Svjetska zdravstvena organizacija, koja je nedavno izbijanje majmunskih boginja 2022. proglasila globalnom zdravstvenom krizom, do sada je izvijestila o pet smrtnih slučajeva, svi u afričkim zemljama.

U međuvremenu, broj novih slučajeva diljem svijeta nastavlja rasti. Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti izvijestili su 28. srpnja o ukupno 21.148 slučajeva u 78 zemalja, od kojih je gotovo 21.000 u zemljama “koje dosad nisu prijavljivale majmunske boginje”.

SAD je vodeći po broju slučajeva u svijetu, s gotovo 5.000 prijavljenih infekcija.

Majmunske boginje slične su ljudskim velikim boginjama koje su iskorijenjene 1980. godine i endemične su u dijelovima zapadne i središnje Afrike. Njegovi početni simptomi uključuju temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima, leđima, natečene limfne čvorove, zimicu i iscrpljenost, a oboljeli razvijaju karakteristične lezije na koži.

Prema WHO-u, trenutna epidemija majmunskih boginja “koncentrirana je među muškarcima koji imaju spolne odnose s muškarcima, posebno onima s više seksualnih partnera”.