Zabilježen značajan pad nezaposlenosti nakon Brexita

Podaci britanskog ureda za nacionalnu statistiku pokazuju da je nezaposlenost u toj zemlji pala na rekordnih 4,3 posto, najnižu razinu u posljednje 42 godine.

Usprkos apokaliptičnim prognozama britanskog establišmenta glede ekonomske budućnosti nakon izlaska iz Europske Unije, ove brojke samo su jedan u nizu pokazatelja stalnog pozitivnog gospodarskog trenda u toj zemlji nakon referenduma prošle godine. U svakom kvartalu statistike bilježen dodatan pad nezaposlenosti.


Widget not in any sidebars

Neosporno je to dijelom i zbog činjenice opadanja imigracije u tu zemlju nakon odluke o izlasku iz EU. Mnogi koji su planirali doći u Veliku Britaniju, ostali su izvan nje zbog nesigurnosti u svoj budući status nakon što se okonča proces izlaska iz EU.

Dok to zasigurno predstavlja loše vijesti za kapitaliste koji iskorištavaju jeftinu imigrantsku radnu snagu, čime ujedno smanjuju plaće i domaćih radnika, domaća radnička klasa i srednji stalež mogu očekivati bolje radne uvjete i satnice kao rezultat ovog trenda.

Pravo je pitanje kako će postupiti britanski politički establišment, hoće li slijediti ove pokazatelje i stati na stranu radnika i prosječnog britanskog čovjeka, ili će ipak poklenknuti pred interesima kapitalista, koji su dobrim dijelom i njihovi financijeri u današnjem svijetu savezništva političkih ljevičara, liberala i beskrupuloznog kapitala.

Autor: Tribun