Brazilske vlasti veliki su ljubitelji vrlo toksičnih pesticida. Naime, tamošnja vlada je ove godine odobrila njih 262 i ukinula propise o onima koje se smatra „izrazito otrovnim“. Samim time, zdravlje ljudi u Brazilu i van njega pod velikim je rizikom.

Pesticidi koji su zabranjeni u EU-u proizvode se u EU-u, a zatim se vraćaju građanima u EU-u u hrani koju jedemo“, rekao je za RT novinar i osnivač istraživačkog centra Zelenog ekonomskog instituta Oliver Tickell, objašnjavajući da Brazil kao jedan od najvećih svjetskih izvoznika soje, isporučuje značajnu količinu stočne hrane širom svijeta.

Europski potrošači koji zagrizu sočan odrezak nemaju pojma da bi stvorenje koje jedu moglo biti hranjeno sojom koja je prskana izrazito otrovnim pesticidima.

Ovo nije problem samo za Brazilce i ljude koji su na selu izloženi ovim pesticidima, kao ni za potrošače i poljoprivrednike“, upozorio je Tickell. „To kroz brazilski poljoprivredni izvoz zapravo utječe na ljude diljem svijeta.

ANVISA, brazilska regulatorna agencija za javno zdravstvo, prošlog je tjedna ublažila propise o pesticidima tako da se samo one kemikalije sa smrtonosnim potencijalom mogu klasificirati kao „ekstremno otrovne“, što izaziva ogromne odbojne reakcije ekologa, organizacija za zaštitu ljudskih prava i zagovornika sigurnosti hrane.

Profiterska poduzetnički orijentirana vlada predsjednika Jaira Bolsonara već je ove godine odobrila 262 pesticida, od kojih su 82 klasificirana kao „ekstremno otrovna“, što je dio njegovih predizbornih obećanja o rušenju okolišnih propisa i otvaranju zaštićenih prašuma prema rudarstvu i poljoprivredi.

Deseci pesticida zabranjenih ili strogo reguliranih u EU, uključujući paraquat i klorpirifos, već su bili dopušteni za upotrebu u Brazilu prije nego što je Bolsonaro preuzeo vlast, a zemlja koristi oko 400.000 tona pesticida godišnje, prema Human Rights Watch.

Iako je ministrica poljoprivrede Tereza Cristina otvoreno porekla da Brazil koristi više pesticida nego bilo koja druga država, pripisujući takve navode „manipulaciji podacima“ i optužujući kritičare za „terorizam“, organizacija EcoWatch tvrdi da Brazil troši više pesticida po glavi stanovnika nego bilo koja druga nacija.