Zagovornici osoba s invaliditetom upozorili su na “smanjenje” broja osoba s Down sindromom jer se sustavno eliminiraju pobačajem, izvijestio je u petak Daily Telegraph.

U zemljama u kojima se rutinski nudi rani pregled, gotovo sve žene odlučuju prekinuti takvu trudnoću i pokušati ponovo“, navodi autorica članka Lois Rogers. “Zbog toga globalna populacija s Downovim sindromom opada.

Dok mnogi liječnici i znanstvenici inzistiraju na tome da bi majke trebale pobaciti svoju djecu s genetskim anomalijama i pokušati ponovo, drugi bioetičari se s time ne slažu.

Žalosno je da umjesto da podržavamo ljudska bića s Downovim sindromom i njihove roditelje, bezuvjetno pozivamo njihove roditelje da okončaju svoje živote“, rekla je dr. Helen Watts iz Centra za bioetiku Anscombe.

Odsustvo iz naše zajednice ljudi s Downovim sindromom ostavlja te pojedince koji se uspiju roditi s opravdanim osjećajem da ih društvo više ne želi“, dodala je.

Sve je više djece s Down sindromom pobačeno zahvaljujući prenatalnom testiranju, krvnog testa koji otkriva dodatnu kopiju kromosoma 21 koji uzrokuje Down sindrom.