Muškarac kažnjen zbog zastave s prvim bijelim poljem

Prema pisanju nekoliko portala i objava na Facebooku, u javnosti se pojavila preslika prekršajnom naloga Zagrepčanu koji je u srpnju prošle godine u svom dvorištu izvjesio hrvatsku zastavu na kojoj se nalazio grb s prvim bijelim poljem.

Fotografija prekršajnog naloga Policijske uprave Zagrebačke od 24. srpnja prošle godine prikazuje da je muškarac kažnjen kaznom od 150 kuna plus 100 kuna troškovi prekršajnog postupka.

U nalogu piše da je okrivljenik u dvorištu svoje obiteljske kuće izvjesio zastavu Republike Hrvatske koja je na sebi imala grb koji počinje s bijelim poljem, a čime je počinio prekršaj iz članka 4, stavka 1, Zakona o grbu, zastavi, himni i lenti predsjednika RH, te da je taj prekršaj kažnjiv po članku 27, stavku 1, točki 2 i stavak 3, Zakona.

Prema Zakonu o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske, članku 7, o Grbu RH, stoji da je to povijesni hrvatski grb u obliku štita dvostruko podijeljen vodoravno i okomito u 25 crvenih i bijelih (srebrnih) polja. tako da je prvo polje u gornjem lijevom kutu štita crvene boje. Iznad štita se nalazi kruna sa pet šiljaka koja se u blagom luku spaja sa lijevim i desnim gornjim dijelom štita. U krunu je smješteno pet manjih štitova s povijesnim hrvatskim grbovima koji su poredani od lijeve na desnu stranu štita u ovom redu: najstariji poznati grb Hrvatske, grbovi Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije.