Posljednjih dana diljem Europe dolaze vijesti o prosvjedima protiv uvođenja daljnjih ograničavajućih mjera i stroge primjene propusnica za cijepljene odnosno necijepljene. Posebno napeto bilo je u nizozemskim gradovima Rotterdamu i Haagu, gdje su prosvjedi, ako ih je i bilo, odmah eskalirali u nerede i nasilje. Palili su se automobili, napadala policija, razbijali izlozi trgovina.

Veliki prosvjed održao se ovog vikenda i u Zagrebu, međutim incidenata nije bilo, osim navodnog šamara kojeg je pokupio neki novinar. Nisu se razbijali izlozi, nisu se prevrtali automobili okolnih stanara, nisu se palili tramvaji. Pa kako to?

Onima neupućenima, trebalo bi obratiti pažnju da su palež automobila, napadi na policiju, razbijanje privatnog i javnog vlasništva učestala praksa u multikulturalnim gradovima zapadne Europe, bili to Marseille, Pariz, Manchester, Bruxelles, Malmo ili ovaj put Rotterdam i Haag. Svake godine se u novogodišnjoj noći već tradicionalno zapali nekoliko stotina automobila u Marseilleu ili Parizu.

Novogodišnja noć u Francuskoj: 100.000 policajaca na ulicama, zapaljeno stotine automobila (VIDEO)

U Hrvatskoj je raznih prosvjeda gnjevnim građana bilo već puno puta u posljednjih dvadesetak godina, i ti prosvjedi, bez obzira tko bio sudionik istih, nikad nisu dovodili do kaotičnih scena. Ne pale se ni automobili parkirani ispred zgrada u novogodišnjoj noći. Pa kako to?

Odgovor doista ne znam, evo stvarno mi nije jasno što bi mogao biti uzrok tome.

Eh da, da se vratim na drugi dio naslova, sasvim nevezano za ovo do sada napisano. Jeste li znali da su i Rotterdam i Haag gradovi gdje svaki drugi građanin nije Nizozemac? Da, nisam ni ja znao dok nisam pogledao na wikipediji.

U Rotterdamu samo 46,1 % populacije čine Nizozemci, ostatak je porijeklom iz drugih zemalja ili im je bar jedan roditelj stranac. U Haagu pak samo 43,91 % populacije čine Nizozemci, dok je ostatak također porijeklom iz drugih zemlja ili im je roditelj stranac. Zanimljiva statistika.

Autor: Ivica Mandekić