Zaključavanje u Australiji proglašeno glavnim uzrokom udvostručenja pokušaja samoubojstava mladih

Utvrđeno je da su mjere zaključavanja zbog pandemije Covida-19 glavni faktor koji je doprinio udvostručavanju pokušaja samoubojstava osoba u dobi između 5 i 25 godina u Australiji.

Tijekom proteklih 6 mjeseci, organizacija za pomoć djeci otkrila je da je bilo 862 pokušaja samoubojstva kod mladih, što znači da su se intervencije udvostručile u roku od godinu dana.

Skupina je primijetila da su ozbiljna depresija uzrokovana zaključavanjima glavni pokretački čimbenik povećanja.

Od prosinca 2020. do svibnja 2021., intervencije su na nacionalnoj razini porasle nevjerojatnih 99 posto u odnosu na isto razdoblje prije godinu dana.

„Strahovali smo od povećanja ranjivosti djece kao posljedice pandemije i posljedica zaključavanja, međutim trenutni skok hitnih intervencija u pogledu djece i mladih širom Australije vrlo je uznemirujući“, rekla je izvršna direktorica YourTowna Tracy Adams.

„Jasno je da pandemija uzima danak u životima djece i mladih, međutim, na sreću mladih ljudi koji traže pomoć Kids Helpline podržao je 862 intervencije za prevenciju samoubojstva na nacionalnoj razini u posljednjih šest mjeseci“, dodala je.

Ranije ove godine stručnjaci u Velikoj Britaniji upozorili su da su izolacija i depresija uzrokovane zaključavanjima stvorile „pandemiju mentalnih bolesti“.

U Americi su psihijatri tijekom mjeseci zaključavanja u ožujku i travnju 2020. napisali 86% više recepata za psihotropne lijekove, uključujući antidepresive, u odnosu na siječanj i veljaču.

Profesor medicine sa Sveučilišta Stanford Jay Bhattacharya kaže da će se u budućnosti zaključavanje gledati kao na najkatastrofalnije štetnu politiku u „čitavoj povijesti“.

„Svaka se sirota osoba na zemlji suočila s određenom štetom, ponekad i katastrofalnom, zbog ove politike zaključavanja“, rekao je Bhattacharya.

„Gotovo od samog početka zaključavanje je imalo ogromne kolateralne posljedice, stvari koje je ponekad teško vidjeti, ali su ipak stvarne“, dodao je.