Nevladina organizacija pod nazivom Break Free From Plastic (BFFP) provela je i objavila rezultate audita u pogledu plastičnog otpada diljem svijeta te od kojih tvrtki on najviše potječe.

Na vrhu liste našla se Coca Cola, koja je zaslužna za proizvodnju najvećeg djela plastičnog otpada, a proizvela ga je u tolikoj količini koliko i slijedeće tri tvrtke na listi, zajedno.

Volonteri 51 zemlje u svijetu sami su čistili vodene putove, plaže i gradske ulice te bilježili porijeklo plastičnih boca, vrećica, pakiranja itd., kako bi pomogli u provođenju audita.

Pokazalo se kako je Coca Cola najzastupljenija među plastičnim otpadom. Točnije, njena etiketa krasila je 11.732 komada plastike u 37 zemalja na 4 kontinenta. Najviše proizvoda ove tvrtke pronađeno je u Africi, a zatim slijede Europa te Južna Amerika i Azija.

Nestle se nalazi na drugom mjestu, a PepsiCo na trećem. Među ostalim tvrtkama su bile Modnelez International, Mars, Colgate-Palmolive, Phillip Morris International i drugi.

Oglas:

Kako navode iz BFFP-a, tvrtke pružaju lažna rješenja za pitanje plastičnog otpada te nemaju nakanu obustaviti korištenje plastike za jednokratnu upotrebu.

Coca Cola je priznala da svake godine proizvede oko 3.3 milijuna tona plastičnih pakiranja, ali tek nakon što je bila suočena s brojkama koje je objavila Zaklada Ellen MacArthur.

Recikliranje plastike je očiti problem koji ne pomaže u rješavanju plastičnog otpada, posebice u afričkim zemljama te u Aziji, koji su poznati kao najveći zagađivači okoliša.

Iz tog razloga se odgovornost bezuspješno prebacuje na mega-korporacije, koje su također poznate po svojoj bjesomučnoj utrci za profitom i nikakvom brigom za okoliš.