Zapad i dalje šalje financijsku pomoć Kini, gospodarskoj i vojnoj velesili

Foto: Matt Mills McKnight

Prema podacima koje je ovog tjedna objavilo Ministarstvo vanjskih poslova, prošle godine u Kinu je poslano 51,7 milijuna funti novca britanskih poreznih obveznika. Iako tek treba biti objavljeno na što je točno novac potrošen, Daily Mail izvještava da je novac vjerojatno bio usmjeren na projekte klimatskih promjena, kao i za pomoć u borbi protiv ilegalne trgovine divljim životinjama, praksi koja je još uvijek raširena u svijetu.

Britanska vlada je prvi put obećala smanjiti pomoć komunističkoj državi 2010., a tadašnji ministar za međunarodni razvoj Andrew Mitchell tvrdio je da više nije opravdano da Ujedinjeno Kraljevstvo nastavi subvencionirati azijsku gospodarsku moć u vrijeme oštrih rezova štednje.

Prošle godine – više od desetljeća nakon Mitchellova obećanja – tadašnji ministar vanjskih poslova Dominic Raab rekao je da će se kao dio poteza za smanjenje strane pomoći ukupni novac poreznih obveznika koji se još uvijek šalje u Kinu smanjiti za 95 posto.

Doista, vladin glasnogovornik nakon ove najnovije vijesti inzistirao je da je “prekinula izravnu pomoć kineskoj vladi 2011.”, dodajući da je “Ured za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj također srezao svoje programe pomoći u Kini za 95 posto u 2021. -22 financijske godine, fokusirajući preostalu potrošnju na specifične programe koji podržavaju britanske vrijednosti oko otvorenih društava i ljudskih prava.”

Ipak, Nezavisna komisija za utjecaj pomoći utvrdila je ranije ove godine da su takve tvrdnje pogrešne, budući da pokrivaju samo oko 22 posto stvarne pomoći potrošene na inicijative u Kini. Također je navedeno da je pomoć Kini dosegla rekordne razine u 2019. unatoč prethodnim obećanjima o prestanku financiranja.

“U desetljeću otkako je Odjel za međunarodni razvoj objavio svoju namjeru ukidanja pomoći za razvoj Kine 2011., dva britanska odjela i fondovi izgradili su nova partnerstva za pomoć, a drugi su povećali svoju potrošnju pomoći u potrazi za širokim rasponom strateških ciljeva, “, poručili su iz komisije.

Istraga TaxPayers’ Alliancea iz 2020. godine otkrila je da je 81 milijun funti poslano u Kinu, uglavnom između 2019. i 2020. godine.