Zapadne zemlje zamrznule su veliki dio rezervi Ruske središnje banke u veljači u pokušaju da kazne Moskvu za njezinu vojnu operaciju u Ukrajini. Dužnosnici u Washingtonu i Bruxellesu od tada su se kolebali oko toga mogu li se ta sredstva odmah zaplijeniti i dati Kijevu kao “reparacije”.

Sjedinjene Države i njihovi europski saveznici imaju problema s lociranjem dvije trećine ili više ruske imovine koju su zamrznuli ranije ove godine “jer ne znaju gdje se točno nalaze”, Charles Lichfield, viši financijski stručnjak pri Atlantic Councilu,* je naznačio.

Govoreći za estonske medije, Lichfield, zamjenik direktora Geoekonomskog centra think tanka sa sjedištem u Washingtonu i stručnjak za ruski središnji bankarski sustav, rekao je da su zapadne zemlje zapravo zaplijenile oko 80 do 100 milijardi dolara, a ne 300 milijardi dolara, kako se naširoko izvještavalo.

Lichfield je objasnio da “zamrzavanje” ruske imovine obvezuje strane banke da ne dopuste njezin prijenos natrag u Rusiju, uz kaznu gubitka sposobnosti transakcija u dolarima i eurima. Međutim, neke azijske i afričke banke možda nisu osjetile potrebu odgovoriti na zahtjeve zapadnih vlasti za informacijama u vezi s transakcijama koje uključuju Rusiju, rekao je.

Američko ministarstvo financija trijumfalno je objavilo u lipnju da su Washington i njegovi saveznici blokirali ili zamrznuli oko 300 milijardi dolara ruske državne imovine, plus 30 milijardi dolara vrijednu imovinu sankcioniranih pojedinaca, uključujući ruske tajkune.

Prošli tjedan, šefica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila je stvaranje posebne strukture za upravljanje imovinom.

Autor: Ivica Mandekić