Naftali Bennett, premijer Izraela prije početka ruske invazije Ukrajine u punom obimu prošle godine, kaže da je Zapad “blokirao” prekid vatre u čijem je postizanju on pomagao na početku rata.

Bennett, koji je bio premijer, a potom i zamjenik premijera u Izraelu tijekom zbunjujućeg razdoblja koalicijske politike prije povratka Benjamina Netanyahua na čelo vlade u prosincu, rekao je da su “postojale dobre šanse da se postigne prekid vatre” prije nego što su vlasti zapadnih zemalja “zauzdale” pregovore u širokom intervjuu postavljenom na YouTube.

Kao primjer, Bennett je naveo izraelske interese u Siriji, gdje “jednom ili dvaput tjedno napadamo iransku prisutnost… Rusija, supersila, tamo ima S-300, a ako pritisnu gumb, izraelski piloti će pasti.”

“Tko će ih spasiti? Biden? Zelenski? To bi bio moj problem”, rekao je, nakon što je ranije sugerirao da se “pobrinuo da Izrael ima slobodne ruke u Siriji” tijekom svog prvog osobnog sastanka s predsjednikom Vladimirom Putinom – saveznikom Sirije i Irana — prije ruske agresije na Ukrajinu.

“Moj fokus je na interesima Izraela”, rekao je Bennett, objašnjavajući zašto se odlučio pozicionirati kao nesvrstan posrednik između Putina i Zelenskog nakon izbijanja rata.

Bennett je rekao da se obratio američkom predsjedniku Joeu Bidenu, američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu i američkom savjetniku za nacionalnu sigurnost Jakeu Sullivanu prije nego što je postao posrednik za pregovore između Putina i Zelenskog te da je sve bilo potpuno koordinirano s Bidenom, predsjednikom Macronom iz Francuske, tadašnjim britanskim premijerom Johnsonom i njemačkim kancelarom Scholzom.

“Boris Johnson usvojio je agresivnu liniju, Macron i Scholz bili su pragmatičniji, a Biden je bio oboje”, prisjetio se Bennett, rekavši kako je njegov dojam da su i Putin i Zelenski “jako željeli prekid vatre” i učinili značajne ustupke.

Podržavatelji Ukrajine, sugerirao je Bennett, pokazali su se kamenom spoticanja, jer je postojala “odluka Zapada da nastavi udarati na Putina” unatoč njegovom vlastitom uvjerenju, barem u to vrijeme, da je prekid vatre poželjan.

“Obraćam se Americi u tom pogledu, ne radim što želim, sve što sam radio bilo je koordinirano do posljednjeg detalja, sa SAD-om, Njemačkom i Francuskom”, rekao je Bennett.

“Dakle, blokirali su mirovni sporazum?” upitao je novinar.

“Uglavnom, da. Blokirali su ga, a ja sam mislio da griješe. Gledajući unatrag, prerano je znati je li to bilo ispravno”, potvrdio je Bennett.