Započela testiranja prototipova Trumpovog zida

Američka agencija za pogranični nadzor započela je s testiranjima prototipova „Trumpovog zida“, kao finalnu fazu odabira konačnog projekta.

Službeno je testiranje započelo 27. studenog, no sama ispitivanja krenula su ovog tjedna. Testiranje uključuje pokušaje prijelaska preko zida i njegovu otpornost na mehaničke alate, poput hidrauličkih i pneumatskih čekića, pila i sličnih alata.

Tvrtke su imale zadaću izgraditi zid ukopan barem dva metra u dubinu, koja je mjerena prilikom same izgradnje, čime bi se trebalo onemogućiti potkopavanje i izrada tunela.

Tijekom posljednje tri godine, postojeća ograda samo na području San Diega probijena je gotovo 2.000 puta, izjavio je zamjenik zapovjednika pograničnih agenata u sektoru San Diego, Roy Villareal. Samim time, on smatra da je to dovoljan pokazatelj o prijekoj potrebi izgradnje pograničnog zida.

Još od kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća, granica je u potpunosti pregažena. Svakodnevne pljačke, razbojstva, silovanja, napadi, krađe vozila, pa i ubojstva, postale su uobičajene i u zapanjujućim brojkama“, nastavlja Villareal.

Cilj testiranja biti će utvrditi može li, i u kojem vremenskom razdoblju, netko prijeći preko zida, proći kroz zid ili ispod njega.

Testiranja prijelaza preko i ispod zida provest će se na lokaciji u Otay Mesi, dok će se testiranje razaranja zida alatima odvijati na zasebnoj, prikrivenoj lokaciji u San Diegu. Dužnosnici predviđaju da će testiranja završiti krajem prosinca.