Započeo 68. godišnji sastanak Bilderberg grupe

Foto: Sean Gallup

Globalne elite koje predstavljaju biznis, politiku, medijsku tehnologiju, medije i akademsku zajednicu sada su u Washingtonu, na 68. godišnjem sastanku Bilderberg grupe.

Među 120 pozvanih koje je Bilderberg ove godine javno priznao su izvršni direktor Pfizera Albert Bourla, Henry Kissinger, bivši čelnik CIA-e David Petraeus, bivši izvršni direktor Googlea Eric Schmidt, senator Kyrsten Sinema (D-AZ) i direktor CIA-e William J. Burns.

Prisutan je i britanski član parlamenta Tom Tugendhat, predsjednik Odbora za vanjske poslove u Donjem domu.

Isto tako i potpredsjednica kanadske vlade Chrystia Freeland i Mark Carney, potpredsjednik Brookfield Asset Managementa koji je bio guverner Banke Kanade od 2008. do 2013. i guverner Bank of England od 2013. do 2020. godine.

Sastanak Bilderberga je forum za neformalne rasprave o glavnim pitanjima. Sastanci se održavaju prema pravilu Chatham Housea, koje kaže da sudionici mogu slobodno koristiti primljene informacije, ali ni identitet ni pripadnost govornika ili bilo kojeg drugog sudionika ne smiju se otkriti.

Zahvaljujući privatnoj prirodi sastanka, sudionici sudjeluju kao pojedinci, a ne u bilo kojem službenom svojstvu, te stoga nisu vezani konvencijama svog ureda ili unaprijed dogovorenim stajalištima. Kao takvi, mogu uzeti vremena za slušanje, razmišljanje i prikupljanje uvida. Ne postoji detaljan dnevni red, ne predlažu se rezolucije, ne glasuje se i ne daju se izjave o politici.

Grupa ne objavljuje nikakve bilješke ili sažetke održanih rasprava. Novinari ne smiju izvještavati o događaju, iako neki od njih prisustvuju kao sudionici.

Grupa Bilderberg se prvo sastala 1954. dok se Europa željela obnoviti od ruševina koje je ostavio Drugi svjetski rat.

Događaj, sazvan pod vodstvom nizozemskog princa Bernharda, prvo je održan u hotelu Bilderberg u Oosterbeeku.