Zaposlenici tuže Twitter zbog najavljenih otkaza

Foto: Hannibal Hanschke

Twitter je tužilo više članova osoblja zbog navodnog kršenja saveznog zakona, a radnici tvrde da nisu bili dovoljno obaviješteni o planiranim otpuštanjima.

Zaposlenici koji su radili u uredima Twittera u San Franciscu, Kalifornija, i Cambridgeu, Massachusetts, podnijeli su kolektivnu tužbu Okružnom sudu SAD-a, Sjeverni okrug Kalifornije (San Francisco) u četvrtak.

Tužba dolazi usred izvješća da će Twitter početi otpuštati članove svoje globalne radne snage od 7500 zaposlenika, nakon što je Elon Musk preuzeo platformu društvenih medija. Nije jasno koliko Twitterove radne snage Musk planira otpustiti.

U svojoj tužbi, tužitelji, koji su podnijeli tužbu u svoje ime i u ime drugih u “sličnoj situaciji”, navode da taj potez predstavlja kršenje i “predviđeno daljnje kršenje” saveznog Zakona o prilagodbi i prekvalifikaciji radnika.

Savezni Zakon o prilagodbi i prekvalifikaciji radnika je američki zakon o radu koji zahtijeva da poslodavci sa 100 ili više zaposlenika obavijeste zaposlenike 60 kalendarskih dana unaprijed o masovnim otpuštanjima.