Zaposlenik objavio crnu listu novinskih stranica koje Google cenzurira

Googleov inženjer Zachary Vorhies objavio je crnu listu novinskih stranica koje Google namjerno cenzurira, unatoč tome što su predstavnici Googlea izjavili pred Kongresom da to ne rade.

Vorhies je za Google radio posljednjih osam godina na poslovima programiranja. Vorhies je stotinjak unutarnjih dokumenata tvrtke proslijedio novinarskoj inicijativi Project Veritas nakon što je tvrtka pozvala policiju da izvrši pretres njegovog stana u San Franciscu i zastraši ga.

[do_widget id=text-53]

Među dokumentima koje je Vorhies proslijedio nalazi se i dokument pod nazivom „crna lista novinskih stranica za Google Now“. Na popisu se nalaze mahom konzervativne i patriotske novinske stranice.

Vorhies kaže da je djelovanje Googlea „u najmanju ruku licemjerno i kriminalno lažno“, posebno zbog toga što je direktor Googlea Sundar Pichai svjedočio i izjavio pred Kongresom da njegova tvrtka ne provodi politiku preferiranja ljevičarskih i liberalnih stranica na uštrb konzervativnih i patriotskih.

Vorhies kaže da je izašao u javnost zato jer se boji da će čitav izborni sustav u njegovoj zemlji biti kompromitiran zbog utjecaja kojeg Google ima na javno mnijenje te očito preferiranje i promoviranje jedne strane u čitavom procesu.

Ova konkretna crna lista prikazuje popis novinskih stranica koje se neće pojaviti među rezultatima pretrage korisnika na Android telefonima.

Oni su jednostavno odlučili da se mediji poput Newsbusters, Gateway Pundit, National Enquirer, Media Matters ili Infowars neće pojavljivati među rezultatima. Istovremeno lažu i govore ljudima da ne postoje crne liste, da se oni ne vode određenom političkom ideologijom i da nemaju političkih predrasuda, a očito je da imaju.

Oni to mogu imati, privatna su tvrtka, ali kad javno lažu o tome i vrše krivokletstvo, to je u najmanju ruku licemjerno i kršenje zakona. Ako netko nije u skladu s njihovim načelima i politikom, njegovi novinski članci neće imati doseg, a ako netko jest u skladu s njima, taj će biti pri vrhu rezultata pretrage.