Njemačka državljanka Pia Klemp, bivša zapovjednica brodova Iuventa i Sea Watch-3, suočena je s mogućom kaznom od 20 godina zatvora nakon što je u Italiji podignuta optužnica zbog sumnje da je „pomagala i sudjelovala u ilegalnoj imigraciji.

Klemp je započela svoj rad na brodovima za prijevoz migranata prije šest godina kao brodska zapovjednica, sve do trenutka kada su talijanske vlasti zaplijenile Iuventu, javlja francuska televizija TV5Monde.

Oglas:

        

Uz zapljenu broda, slijedila je i zapljena mobitela i računala Klemp i drugih, pri čemu talijanski pravosudni sustav nije dopustio uvid u sadržaj uređaja do svibnja 2018. godine.

Prema njenom odvjetniku, talijanske tajne službe, zajedno s još četiri agencije, promatrale su akcije pro-imigracijskih aktivista kojima su prisluškivali telefone i pratili druge oblike komunikacije.

Glavni cilj tužiteljstva je dokazati da je Klemp izravno surađivala s libijskim krijumčarima imigranata. Godine 2017. talijanske vlasti objavile su nekoliko fotografija u kojima se jasno vidi kako su članovi Iuvente preuzimali imigrante od krijumčara ljudi.

Dokazi su ozbiljni. Imamo dokaze o susretima između krijumčara koji su pratili ilegalne imigrante na ‘Iuventu’ i članove posade“, izjavio je tužitelj Ambrogio Cartosio nakon objavljivanja fotografija.

Talijanski tužitelji već godinama tvrde da postoji veza između trgovaca ljudima i udruga za spašavanje migranata, a Klemp nije jedina koja se suočila s optužbama. Predsjednik udruge za prijevoz imigranata Mediterranea Saving Humans Luca Casarini trenutno je pod istragom talijanskih vlasti zbog pomaganja ilegalnim imigrantima nakon što je brod Mare Jonio nezakonito ušao u talijanske vode početkom ove godine.