Zapovjednik ISIL-a vratio se u Europu sa 400 vojnika?

3bb2666d00000578-0-image-a-1_1483015981357

Prema navodima talijanskih obavještajnih službi, bivši KFOR-ov vojnik, a danas jedan od zapovjednika ISIL-a, Lavdrim Buhaxheri, napustio je sirijsko bojište i vratio se u Europu zajedno sa 400 svojih vojnika.

Muhaxheri, poznat i pod nazivom Abu Abdullah al Kosova, rođen je na Kosovu 1986. ili 1987. godine, služio je u NATO-vim postrojbama na Kosovu, te kasnije u Iraku i Afganistanu, nakon čega se radikalizirao te je 2012. godine otišao boriti se u Siriju na strani ISIL-a.

Američki State Department proglasio ga je globalnom terorističkom prijetnjom,a sličan status ima i na Kosovu i Albaniji, posebno zbog novačenja lokalnih islamista u redove ISIL-a, te planiranja terorističkih napada, poput serije napada na Balkanu koje su osujećene u studenom 2016. godine, prilikom čega je uhićeno 19 osoba. Procjenjuje se da je oko 500 osoba iz Albanije, Kosova i Makedonije otišlo u Siriju boriti se na strani ISIL-a.

Muhaxheri je poznat po svom energičnom novačenju novih pristalica, te je jedna od najpoznatijih javnih osoba u ISIL-u, nalazi se u više propagandnih videa, između ostalog i u jednom gdje u zarobljenika ispaljuje raketu iz RPG-a. Također je poznat i po slikama koje je objavio na kojima prikazuje da je obezglavio čovjeka.

Talijanske obavještajne službe vjeruju da se Muhaxheri vratio na Balkan sa svojim pomoćnicima kako bi nastavio sa terorističkom kampanjom, dok istovremeno kosovska policija uvjerava da se Muhaxheri i dalje nalazi u Siriji, te da je s lokalnim terorističkim ćelijama samo u posrednom kontaktu.

Izvor: Daily Mail, L’Espresso, Tribun