Zarada na lako predviđenom padu dionica: Goldman Sachs povećao nadzornom odboru plaće za 20%

Jedan od razlog zašto mnogi smatraju pandemiju umjetno stvorenom.

Iako je većini bilo jasno da će svjetske burze i neodrživi gospodarski sustav doživjeti teški slom nakon objave o pandemiji, mnogi ipak vjerojatno ne znaju da se neki na račun takvih predviđanja masovno bogate.

Upravo u razdoblju dok se veći dio burzi ruši, u poznatoj investicijskoj banci Goldman Sachs šefovi dobivaju povišice. Tako je primjerice šef nadzornog odbora David Solomon dobio povišicu od 2 milijuna dolara godišnje, bonus od 7.65 milijuna dolara gotovinskog bonusa te tržišne opcije u vrijednosti od 17.85 milijuna dolara, prenosi RT.

David Solomon „vodio je naš razvoj trogodišnjeg poslovnog plana i jasnu dugoročnu strategiju koja koristi naše temeljne prednosti, poboljšava dugoročni način razmišljanja i unosi kulturu inovacija“, navodi se u saveznom izvještaju tvrtke o otkrivanju naknade.

Samo nekoliko sati prije nego što je Goldman Sachs Solomonu dao ogromnu povišicu, njegovi ekonomisti „predvidjeli“ su neviđeni pad američkog BDP-a temeljen na rušenju dionica uslijed pandemije korona virusa – pad od 24 posto u drugom tromjesječju, što je godišnje rezultiralo padom od 3,8 posto, a nezaposlenost je porasla na devet posto ukupno.

U međuvremenu, na Kongres je izvršen pritisak zbog velike korporativne pomoći koja bi po veličini i opsegu uvelike mogla nadmašitikrizu iz 2008.

Milijuni američkih tvrtki već je zatvoreno, neki za stalno, jer su New York i Kalifornija otišli u blokadu, a sva masovna okupljanja širom SAD-a su otkazana.

Amerikanci nisu baš s veseljem primili ovu vijest, a brojne reakcije bile su one bijesne, pri čemu su neki rekli da je ovo „izazivanje nereda“.