Zasad samo kod životinja: Otkriven novi način oplodnje bez potrebe za ženama

Novim protuprirodnim eksperimentiranjem znanstvenici su otkrili mogućnost prema kojoj bi u budućnosti muškarci mogli stvarati djecu bez žena.

Ova studija odbacuje tako ideju da je djecu moguće stvoriti samo putem oplodnje jajašca spermijem. Umjesto toga, istraživanje navodi da je moguće začeti djecu korištenjem stanica kože.

Eksperimenti, koji su zasad provedeni samo na miševima, pokazali su da je moguće začeti mlade miševa koristeći druge vrste stanica. Naime, istraživanje je pokazalo da je moguće stvoriti zdravo potomstvo uz zaobilaženje uobičajenog prirodnog načina oplodnje jajašca spermijem.

Zapanjujući rezultat mogao bi značiti da će u budućnosti možda biti moguće spojiti spermu s običnim stanicama, poput onih iz kože ili tkiva, kako bi se začela djeca.

To bi u konačnici značilo da bi se ljudsko razmnožavanje moglo možda u potpunosti odvijati bez uloge žena. No, znanstvenici opravdano takav scenarij nazivaju „špekulacijama i maštovitošću,“ iako ne odbacuju tu mogućnost.

Ukoliko se pak ovakva mogućnost obistini, to bi značilo da će primjerice homoseksualci moći sami stvarati djecu. Štoviše, muškarci bi možda mogli oploditi vlastite stanice vlastitom spermom, stvarajući potomstvo koje će imati samo njegove gene.

Dakako, ovo bi moglo rezultirati i nešto manje bizarnim opcijama, posebno u slučajevima gdje su žene neplodne. Na primjer, žene koje su ostale neplodne uslijed primoranosti korištenja određenih lijekova za rak, danas mogu začeti djecu jedino ako su njihova jajašca zamrznuta prije liječenja.

Neki smatraju kako bi ovo otkriće pomoglo i u očuvanju ugroženih životinjskih vrsta, budući da je proces skupljanja jajašaca takvih vrsta mnogo teži i zahtjevniji.

Naš rad dovodi u pitanje dogmu, koja je stvorena od kad su embriolozi prvi put primjetili jajašca sisavaca oko 1827. te su promatrali oplodnju 50 godina kasnije, a prema kojoj se stanica jajašca oplodi stanicom spermija te se samo tim putem može stvoriti začeće sisavaca,“ rekao je vodeći znanstvenik Tony Perry, molekularni embriolog na Sveučilištu Bath.

Perry je naglasio da testovi na miševima dokazuju samo da je tehnika načelno izvediva. Još će biti potrebno mnogo rada prije nego li bude i tehnički izvediva, rekao je Perry.

Prilikom eksperimenta, embriolozi koriste takozvane „partenogenetske“ embrije miševa koje su stvorili znanstvenici. TO su sve ženski embriji koji su stvoreni bez spermija.

Uobičajeno, ti embriji umiru nakon par dana jer prirodno nisu programirani za to. Ali nova istraživanja otkrila su da se u njih može ubrizgati spermij te ih pretvoriti u normalne embrije, nakon čega slijedi uobičajeni proces razvoja potomstva.

Tijekom istraživanja, na ovaj način je stvoreno 30 mladih miševa, uz uspješnost od 24 posto. To je mnogo više od jedan ili dva posto uspješnosti koja se može naći kod procesa kloniranja.

Praktična upotreba ove tehnologije u ovom mjestu nije previše raširena,“ navodi Perry.

Ono što tvrdimo je da su ovi embriji mitozne stanice – mitozne stanice su vrsta stanice poput gotovo svake stanice koja se dijeli u vašem tijelu. I zato će možda jednog dana biti moguće proširiti ono što smo pokazali na ovim mitoznim stanicama na druge mitozne stanice.

Hoćemo li biti u mogućnosti to napraviti? Ne znam. Ali mislim, ako to bude uopće moguće, da će jednog dana u dalekoj budućnosti ljudi pogledati nazad i reći da je tu sve počelo.

Inače, partenogenetski način razmnožavanja odavno postoji kod nekih prirodnih vrsta, primjerice gmazova. Međutim, u prirodi nigdje nije viđen sličan proces kod sisavaca. Zanimljivo je istaknuti da bi upravo kod sisavaca, prema riječima stručnjaka, rezultat ovakve oplodnje mogao dati isključivo – žensko potomstvo.

Izvor: Independent, Biologija