Već dugi niz godina postavlja se pitanje zašto današnji muškarci nisu poput svojih djedova, što se dogodilo s novijim generacijama muškaraca u samo nekoliko desetljeća? Potencijalnih odgovora je mnogo, posebno onih društvenog karaktera i utjecaja, no jedan biološki uzrok možemo objektivno imenovati, a to je pad razine testosterona.

Razina testosterona kod muškaraca opada s godinama starosti, no istraživanja su pokazala da današnji muškarci imaju generalno oko 20 posto nižu razinu testosterona nego što su imali muškarci iste dobi prije 20 godina.

Zašto je došlo do takvog pada? Razloga je nekoliko, od povećanja pretilosti, prestanka pušenja, pa nedostatka fizičke aktivnosti do unošenja u organizam raznih toksičnih supstanci koje smanjuju razinu testosterona i podižu razinu estrogena.

Posljedica nedostatka testosterona ne utječe samo na zdravlje i dobrobit pojedinca, već indirektno utječe na društvo u cjelini, na način shvaćanja svijeta oko sebe, način  razmišljanja i ponašanja.

Promotrimo najprije zašto je testosteron toliko važan za muškarce i koja je njegova uloga u našem organizmu.

Testosteron pomaže u borbi protiv depresije

Istraživanja su pokazala da muškarci koji pate od depresije najčešće imaju nisku razinu testosterona. Iako nije potvrđeno uzrokuje li niska razina testosterona depresiju ili depresija uzrokuje pad razine testosterona, klinička istraživanja pokazala su da tretman testosteronskom terapijom kod mnogih muškaraca ublažava simptome depresije.

Testosteron smanjuje masnoće

Testosteron ima važnu ulogu u regulaciji inzulina, glukoze i metabolizma razgradnje masnoća. Kako se razina tesosterona smanjuje, sposobnost tijela da regulira proizvodnju inzulina, glukoze i funkcioniranje metabolizma masnoća se smanjuje, što dovodi to akumulacije adipoznog tkiva, odnosno sala. Ono pak ima daljnji negativni učinak jer ima tendenciju da smanjuje razinu testosterona pretvarajući ga u estrogen. Muškarci s prekomjernom tjelesnom težinom obično imaju niske razine testosterona i povišene razine estrogena. 

Testosteron gradi mišićnu masu

Testosteron pospješuje sintezu proteina u mišićnom tkivu i ključan je faktor u izgradnji mišićne mase i povećanju snage.

Testosteron jača kosti

Mislili ste da osteoporoza pogađa samo žene? I muškarci mogu oboljeti od ove bolesti, a posebno ako imaju nisku razinu testosterona. Testosteron ima važnu ulogu u zdravlju kostiju. Pospješuje gustoću koštanog tkiva stimulacijom mineralizacije u kostima. Stariji muškarci koji pate od osteoporoze imaju ispodprosječne razine testosterona, a da bi mogli sa sigurnošću u starosti imati zdrave kosti, o razini testosterona treba brinuti dok smo još mladi.

Testosteron poboljšava seksualni libido

Testosteron je spolni hormon, stoga nije čudno da su slaba seksualna želja i erektilna disfunkcija pokazatelji niske razine testosterona.

Testosteron poboljšava kognitivne sposobnosti

Istraživanja su pokazala poveznicu između razine testosterona i kognitivnih sposobnosti u starijih muškaraca. Nekoliko različitih istraživanja ukazalo je na linearan odnos između razine testosterona i kognitivnih funkcija, kao i gubitka pamćenja. Istraživanje provedeno 2010. godine na sveučilištu u Hong Kongu bavilo se poveznicom razine testosterona i razvoja Alzheimerove bolesti u muškaraca iznad 55 godina, gdje se također pokazalo da muškarci s niskom razinom testosterona imaju veću vjerojatnost da obole od te bolesti.

Testosteron pojačava natjecateljski duh i želju za moći

Testosteron je naročito važan u društvenim interakcijama, a posebno u sportskim natjecanjima. Posebno se aktivira uoči pripreme za natjecanje, gdje se očituje njegov učinak na mišićnu masu i hemoglobin, brzinu reakcije, poboljšanje vizualnog osjeta i izdržljivost, kako fizičku, tako i psihičku. Poveznica između testosterona i dominantnosti dokazana je u brojnim istraživanjima. Kako u sportu, tako i u društvenom životu, testosteron motivira muškarce na stjecanje društvenog statusa i moći.

Optimalne razine testosterona

Ukupni testosteron je ukupna količina testosterona koja se nalazi u vašem krvotoku, ona se sastoji od slobodnog testosterona, SHBG testosterona i albumin testosterona.

Kako bismo znali je li razina testosterona u našem tijelu optimalna, najprije moramo znati koje su referentne vrijednosti tog hormona za našu dobnu skupinu. Naime, sasvim je normalno da razina testosterona s godinama opada, stoga su i referentne vrijednosti različite s obzirom na dob ispitanika.

Slobodni testosteron je parametar koji se izračunava. On točnije iskazuje razinu bioaktivnog testosterona nego određivanje samo ukupnog serumskog testosterona. Testosteron putuje u krvi u slobodnom obliku (slobodno je oko 2 -3%), vezan na specifične proteine plazme (SHBG) te vrlo slabo vezan na nespecifične proteine, kao što je to albumin. Frakcija testosterona u krvi koja je vezana za SHBG je biološki neaktivna zbog velikog afiniteta vezanja SHBG za testosteron. Slobodni testosteron mjeri slobodnu frakciju, a bio-dostupan testosteron uključuje slobodni testosteron plus testosteron slabo vezan na albumine.

Već odavno se zna da razina testosterona nakon sredine tridesetih opada za oko 1 posto svake godine. Stoga, uspoređivati razinu testosterona osobe s 35 godina starosti i nekoga od 70 godina jednostavno nema smisla. Nažalost, većina ispitnih laboratorija ne koristi referentne liste rasčlanjene po starosnim skupinama, već je izračun korekcija referentnih vrijednosti na onome tko čita nalaz.

Niska razina testosterona nije nešto što će vas ubiti, ali je nešto što narušava optimalan način života i srozava kvalitetu istog, a najgore od svega, utječe na sve fizičke i psihičke komponente koje muškarca čine muškarcem. Na sreću, nedostatak ovog muškog hormona vidljiv je prema simptomima i može se nadoknaditi promjenom životnih navika, načinom života i prehranom. Isto tako, svi muškarci nemaju istu razinu hormona, te je nekim muškracima potrebna puno manja razina testosterona da bi on ostvario svoj učinak. Kao što je već rečeno, u obzir primarno treba uzeti starost osobe, a također i njeno fizičko i emocionalno stanje. Dok god ne primjetiš očite simptome niske razine testosterona, najvjerojatnije je tvoj testosteron u redu, iako se možda i nalazi na donjim graničnim vrijednostima.

U sljedećem ćemo članku objasniti kako na prirodan način povećati razinu testosterona.

Autor: Ivica Mandekić