Njemački borbeni tenkovi zahtijevaju značajne popravke i neće biti spremni za prebacivanje u Ukrajinu do najranije 2024. godine, potvrdio je izvršni direktor njemačkog proizvođača oružja Rheinmetall, kako citiraju novine Bild am Sonntag.

Izvršni direktor Rheinmetalla Armin Papperger otkrio je da njemačkom bataljunu teško oklopnih borbenih tenkova Leopard 2 treba značajna obnova i da neće biti dostupan za upotrebu ukrajinskim obrambenim snagama u skorije vrijeme.

Dužnosnici u Kijevu vrše pritisak na Berlin da učini više kako bi pomogao trupama predsjednika Volodimira Zelenskog u tekućem sukobu s Rusijom, pozivajući njemačkog kancelara Olafa Scholza da potpiše prebacivanje teških oklopnih tenkova na ukrajinsku liniju bojišnice.

Njemačka savezna vlada dosad se opirala zahtjevu, inzistirajući na tome da zemlja neće isporučivati borbene tenkove bez zelenog svjetla zapadnih saveznika.

To je unatoč potvrdi tijekom vikenda da će Velika Britanija poslati 14 tenkova Challenger 2 u Ukrajinu kako bi pomogli u suprotstavljanju ruskoj invaziji u nadolazećim tjednima.

Poljska i Finska također su objavile svoju namjeru da pošalju borbene tenkove Leopard 2 njemačke proizvodnje u Kijev kao dio šireg zapadnog saveza, vršeći pritisak na Berlin da slijedi njihov primjer.

Međutim, čini se da njemački vlastiti tenkovi trenutno ne odgovaraju borbenoj namjeni.

“Čak i ako sutra bude donesena odluka da nam je dopušteno poslati naše tenkove Leopard u Kijev, njihova isporuka trajat će do početka sljedeće godine”, rekao je izvršni direktor Rheinmetall Armin Papperger za novine Bild am Sonntag.

“Imamo još 22 vozila Leopard 2 koja bismo mogli pripremiti za upotrebu i isporučiti Ukrajini. Imamo još oko 88 vozila Leopard 1. Ali te tenkove ne možemo popraviti bez narudžbe jer su troškovi nekoliko stotina milijuna eura. Rheinmetall to ne može financirati unaprijed”, rekao je Papperger novinama.

“Vozila ne samo da se moraju prefarbati, već se moraju i preinačiti za korištenje u ratu. Vozila moraju biti potpuno rastavljena i ponovno izgrađena”, dodao je Papperger.

Ukrajinski veleposlanik u Berlinu, Oleksii Makeiev, rekao je u subotu da je vrijeme ključno za Ukrajinu, rekavši za njemačku novinsku agenciju dpa da su “njemačko oružje, njemački tenkovi ključni za preživljavanje.

“Imamo vrlo malo vremena za razgovore. I očekujemo da naši saveznici to shvate i postupe primjereno”, dodao je.