Iz godine u godinu Rusija je sve niže na listi vodećih svjetskih vojnih proračuna, dok je 2014. godine bila treća na toj listi, danas nije ni među prvih pet.

Rusija je smanjila vojni proračun u usporedbi na prošle godine te se sad nalazi na šesto mjestu sa 61 milijardom dolara predviđenom za vojsku.

Osim nedavnog ruskog smanjenja obrambenog proračuna „7,7 posto u odnosu na 2018. godinu), poredak vojnih potrošača uvelike se promijenio zbog povećanja vojnih proračuna drugih zemalja. Ukupna svjetska vojna potrošnja na svjetskoj razini za 2018. godinu iznosila je 1,82 bilijuna dolara, što je 24 postotno povećanje u odnosu na prije deset godina (1,42 bilijuna dolara za 2008. godinu).

[do_widget id=text-53]

SAD i dalje imaju najveći vojni proračun sa 649 milijardi dolara, dok je Kina na drugom mjestu s 250 milijardi dolara, a na trećem mjestu se nalazi Saudijska Arabija sa 68 milijardi dolara proračunskih sredstava.

Još 2014. godina Rusija je i dalje bila na trećem mjestu, no pad vrijednosti nafte i devaluacija ruska nacionalne valute doveli su do promjene prioriteta u ruskom vojnom programu. Vojni i državni vrh odlučili su ne trošiti novac na gomilanje i održavanje starog naoružanja, već na ulaganje novca u oružje nove generacije. Gotovo pola ovogodišnjeg vojnog proračuna biti će utrošeno u tu namjenu.

Rusija između 2018. i 2027. godine planira utrošiti gotovo 370 milijardi dolara na programe razvoja novog oružja, od čega su najskuplje investicije proizvodnja novih borbenih lovaca Su-57 i hipersoničnih projektila.

Jedan od glavnih aduta svakako je Kinžal, hipersonična raketa kojom će biti opremljeni lovci MiG-31. Ovaj sustav omogućiti će ruskim zrakoplovima da napadaju mete udaljene preko 2.000 kilometara.

Su-57 već je krenuo u serijsku proizvodnju nakon što je ruska vlada potpisala sporazum sa korporacijom Sukhoi. Ovi mlažnjaci trebali bi parirati američkim Raptorima i Lightning II zrakoplovima. Prvih 12 primjeraka već je isporučeno ruskoj vojsci 2018. godine. Očekuje se da će u službu ući još 76 komada ovih sofisticiranih zrakoplova.