Studija objavljena u časopisu Frontiers in Physiology, objasnila je zašto djeca imaju tako dobru kondiciju, a i brži oporavak od sportaša.

Temeljena na nekim ranijim istraživanjima, studija je pokazala kako mišići dječjih tijela imaju mnogo veću otpornost na umor, ali se i brže oporavljaju od onih kod primjerice atletičara i trkača na duge staze.

Ipak, djeca zbog ograničene kardiovaskularne sposobnosti ne mogu savladavati tako velike napore kao odrasli. Međutim, ona u tom slučaju priilagođavaju svoje korake kako bi efikasno prešla određene udaljenosti.

Usporedba je vršena na osnovu biciklističkih zadataka kod dječaka starosti 8 do 10 godina, kod odraslih koji se ne bave sportom te kod sportaša koji se bave sportovima izdržljivosti.

Djeca su po pitanju aerobnog i anaerobnog metabolizma dala bolje rezultate od odraslih na svim testiranjima.

Djeca koriste više aerobnog metabolizma, pa su manje umorna tijekom intenzivnih fizičkih aktivnosti,“ rekao je jedan od autora studije Sebastien Ratel. Prema njegovim tvrdnjama, djeca su se oporavljala brže od vrhunskih atletičara, što je pokazala brža stabilizacija otkucaja srca i brže uklanjanje laktata iz krvi.