Zapanjujuće visoka razina čestica PM10 i PM2.5 u Hrvatskoj i istočnoj Europi

Situacija po pitanju kakvoće zraka u Zagrebu te diljem Hrvatske naglo se i drastično promijenila tijekom petka. Razine lebdećih čestica PM10 i PM2.5 debelo su premašile sve moguće granice, a situacija je slična u gotovo čitavoj istočnoj Europi. Mogući razlog su dramatične vremenske promjene.

Mjerenja na web stranici Hrvatske agencije za okoliš i prirodu od petka ujutro počela su pokazivati nagli pad kakvoće zraka u Zagrebu, a potom i u ostalim dijelovima Hrvatske izuzevši južnu regiju Dalmacije.

Stanje u subotu ujutro | Izvor: Hrvatska agencija za okoliš i prirodu

Mjerenja ukazuju alarmantne razine lebdećih čestica PM10 u Slavoniji, Istri, zagrebačkoj regiji, dok su Slavonski Brod, Parg i Desinić gotovo standardno u tamno-crvenoj zoni po pitanju čestica PM2.5, koje su još opasnije.

U petak oko 15 sati, u državnoj mjernoj postaji Zagreb-3 izmjerena razina PM10 iznosila je zastrašujućih 402.13 µg/m³, po EU indeksu kvalitete zraka. Po istom indeksu, razina PM10 koja se smatra „dobrom“ je do 25 µg/m³, dok se „niskom“ smatra ona do 50 µg/m³. Sve iznad 240 µg/m³ za PM10 smatra se „vrlo visokom“ razinom.

Zbog takvih razina također se savjetuje ostanak u zatvorenim prostorima, premda je zrak koji udišemo u domovima također isti onaj kakav je i vani.

Izrazito visoka razina PM10 na mjernoj postaji Zagreb-3 kod Jakuševca | Izvor: DHMZ

Pogledom na web stranicu Europske agencije za okoliš, na priloženoj interaktivnoj karti mjerenja u realnom vremenu, uočava se kako je drastični pad kakvoće zraka zabilježen diljem istočne Europe. Pritom se uočava da je u Poljskoj glavno obilježje također smog, odnosno PM2.5, čije su razine izrazito visoke.

Izrazito loše stanje po pitanju PM10 vidljivo je i u Bugarskoj te Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj.

Kakvoća zraka u Europi, pri čemu su područja s izrazito lošom kvalitetom zraka predočena crvenim i ljubičastim točkama. | Izvor: European Air Quality Index

Zemlje središnje Europe te na jugu Europe trenutno imaju mnogo višu kvalitetu zraka, dok je zapadni dio također loš, ali su razine onečišćenja mnogo niže.

Dijagrami kretanja razina PM10 na stranicama DHMZ-a sugerira da je onečišćenje ipak u postupnom opadanju, a prognoze dostupne na web stranici Air Quality Index Project sugeriraju da će početkom idućeg tjedna kvaliteta zraka ipak porasti.

Na to će svakako utjecati i vremenske prilike, poglavito jačina vjetra.

Iako se Europska agencija za okoliš (EEA) pohvalila kako su mjere karantene zbog korona virusa doprinijele boljoj kakvoći zraka, trenutno, a nadamo se i kratkotrajno loše stanje, pokazalo je upravo suprotno, barem kad su u pitanju lebdeće čestice PM10 te vrlo opasne PM2.5.